lördag 24 november 2007

DN korrigerar

Förmodligen har Dagens Dumheter blivit utsatt för en liten proteststorm eftersom man idag rättar en av gårdagens notiser som jag kopierade här. Man ursäktar sig med att en bit information hade fallit bort: nämligen att Colombias president Uribe var arg för att kollegan i Venezuela hade tagit direktkontakt med Colombias militärledning. Därför bröts förhandlingarna om fångutväxling.

Jag gissar att om man vill få en fungerande fångutväxling måste den colombianska militären vara helt införstådd. Samtidigt är det förmodligen inte överensstämmande med diplomatisk praxis att regeringen i ett land tar direktkontakt med underlydande statstjänstemän i ett annat. Särskilt inte inom våldsapparaten. Men teori och praktik går inte alltid hand i hand.

Av notisen framgår att de närmast berörda anhöriga ändå valde att bli arga på Uribe, inte på Chávez. Om Chávez har varit för ivrig (och han verkar vara en ivrig man) så är det en iver som stöds av många. För Uribe däremot är det inte av särskilt stort intresse att utväxlingen lyckas. Han kan inte plocka så mycket politiska poäng av den vad jag förstår.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Helt korrekt! Frågan är bara hur mycket den colombianska regeringen är gentligen intresserad av fred. Man vet ju att flera gamla paramilitärer sitter i kongressen, alla de har haft koppliggar till Kokain kartelerna och tom presidenten var guvernör i ett område som kontrollerades av kokainkungar och paramilitärrer.

Björn Nilsson sa...

Krig betyder ju makt, och skulle krigstillståndet ta slut skulle det bli knepigare för storpamparna att hålla sig kvar på toppen med hjälp av bomber och dödspatruller. Vad jag vet har vänstern haft en del viktiga lokala framgångar i valen (som borgmästare i Bogota exempelvis). Skulle det här fortsätta finge väl Uribe och hans generaler och mer eller mindre skumma allierade packa ihop sina prylar och flytta till Miami. Så de spolar nog gärna alla alternativ som skulle kunna leda till en fredlig öppning.