fredag 23 november 2007

"Herr Toalett" - inte en skitfråga!

Man kan ta sydkoreanen Sim Jae-Duck, "Mr. Toilet" som en lustig krumelur som har byggt ett hus som ser ut som en toalettstol. Det är dock allvarligare än så - en världshälsofråga i själva verket.

Talking About a Toilet Revolution är en uppföljande artikel man kan hitta hos nyhetsbyrån IPS. The World Toilet Association (WTAA) håller sin generalförsamling 21-25/11 i Seoul, med cirka 1300 delegater från världen över.

Faktum är att när världsslummen breder ut sig blir toalettfrågan alltmer påträngande, med tätbefolkade slumområden som dränks av skit med åtföljande sjukdomar och höjd dödlighet. En gång i tiden såg den gamle anarkisten Krapotkin toalettfrågan som en gödningsfråga - ut med skiten på åkrarna och gödsla. Och det gör man ju också, men inte tillräckligt. Man kan ju låta skiten jäsa också och göra gas som kan fungera i spisar. Problemet med jätteslummen är att det inte alltid blir gjort. Skiten ligger där den ligger och renliga toalettmöjligheter är en omöjlighet för invånarna. Utan bra toaletter ingen bra utveckling - så kan man mog sammanfatta det hela.

Inga kommentarer: