onsdag 14 november 2007

Flyg & far? - Låt bli!

Man kan känna sig gravt personlighetsklyvd ibland. Men det är inte personligheten som är kluven, det är den konstiga värld vi lever i. Mannen med pudelfrisyren, känd från TV, väderpratare Pär Holmgren, intervjuas i Aftonlövet idag. Det är det kända problemet: flygplanen av idag vräker ut gaser som bidrar till växthuseffekten, och Holmgren säger att:

Jag hoppas att vi inom en ganska snar framtid kommer att tycka att det är ganska ohippt att flyga långt bort. Ju mer folk börjar förstå hur flyget och annat i vårt konsumtionsbeteende påverkar klimatet och hur extremt bråttom det är att göra något, desto trendigare kommer det att bli med till exempel tågcharter och andra former av upplevelser... .

En opinionsundersökning bland läsarna visar att förståelsen ännu inte är fullt utvecklad. Snarare långt därifrån. Kanske många tror att det går att klara sig undan med ett avlatsbrev i form av några planterade träd, eller handel med utsläppsrätter, men de argumenten sväljer inte Holmgren. Enda sättet att i dagens läge få ner utsläppen från flyget är helt enkelt att flyga mindre. Jag antar att en del hävdar att det där kommer man att lösa med modernare teknik så småningom - men då får man väl i anständighetens namn låta bli att flyga tills den tekniken har kommit fram.


Så här såg det ut i AB:s läsarenkät för någon stund sedan:


Kan du tänka dig att avstå från semesterresan med flyg för miljöns skull?
Ställningen just nu:
Ja (54.9 %)
Nej (45.1 %)Nå, hur var det med den kluvna verkligheten? Tja, om man tittar några centimeter längre ner på AB:s nätsida finner man denna rubrik: Så fyndar du prylar i Thailand. Jaha, och man kan bara undra hur resan dit skall företes? Med båt via Suezkanalen kanske? Aftonlövet försöker sitta på alla stolar samtidigt, ser det ut som.

Inga kommentarer: