onsdag 21 november 2007

15.000 gömda?

Jag hörde igår en uppgift om att 15.000 människor, flyktingar från olika håll i världen, håller sig gömda i Sverige för att undvika utvisning. Om man blåser upp det här till européiskt format, hur många "osynliga" finns det i den här delen av världen? Hundratusentals? Miljoner? En mänsklig katastrof där byråkrater och politiker gladeligen låter folk gå under genom att inte kunna fatta rimliga politiska beslut.

Två saker tycks saknas i dagens "Neuropa" (EU): hjärta och hjärna. Utanför finns en värld med massfattigdom, kaos och krig. Innanför finns ett åldrande Europa som behöver påfyllning av unga friska krafter. Politikerna verkar inte kunna hantera frågan utan antar att de företräder valmanskårer som i stort sett är främlingsfientliga - och därigenom hjälper de fram nya fula vågor av främlingsfientlighet och ren rasism. EU blev inte den stora framåtblickande visionen. Det blev en apparat för att plocka folk på pengar och demokratiska rättigheter - samt för att stänga de hemska icke-EU-medborgarna ute.

Många problem som orsakar flyktingströmmar är rotade i några hundra års europeisk och nordamerikansk aggression mot Tredje världen. Särskilt Englands fula roll bör man påminna sig. Men Europa traskar ännu på i ungefär samma stil. Trupper härifrån för krig i Irak och Afghanistan. Nyttiga självhärskare i Tredje världen kliar man gärna på ryggen även om de har "lite otrevligheter" för sig då och då med tortyr och sådant. Pengarna talar och skiten flyter. Hjärta och hjärna saknas.

Inga kommentarer: