söndag 22 mars 2009

Pinsamt bakgrundsbrus

Den som har med äldre folk att göra (som med mig exempelvis, när du läser den här bloggen) riskerar att få höra gamla minnen om än det ena, än det andra, plockas fram ur hjärnskrymslena.

Som det här. Det torde ha varit någon gång omkring 1990 när rasister gjorde sig bredare än tidigare i Sverige. Eller om man skall säga att de kom ut ur sina garderober. Fast rasister ville de ju inte kalla sig. Det var väl vid den tiden som gammaldags rasism blivit så ohållbar att man i stället övergick till att prata om "kultur". Nåväl, en del av dessa kortklippta "kulturkämpar" höll till i passagen mellan tunnelbanan vid Vasagatan och Centralstationen och spred sitt budskap. Radion var där och intervjuade. En företrädare för gruppen försäkrade att man visst inte var rasister. ... Då ... i bakgrunden upphävs en skrovlig stämma ... "leve rasismen". (Är det någon annan som har något minne av det?)

Detta kan kallas pinsamt och störande bakgrundsbrus när någon vill försvara en sjuk sak.

De senaste dagarna har en obehaglig bild som kommer från israeliska Haaretz cirkulerat i bloggosfären (artikel och bild finns här) och den torde fungera på samma sätt. (Fast Haaretz försvarar ju inte obehagligheten utan avslöjar den.) Medan de som kallar sig "israelvänner" desperat försöker hålla upp ett skynke av anständighet skriks det här rakt ut vilken sorts mentalitet som vissa s.k. elittrupper inom den israeliska armén har. Det som finns bakom anständighetens skynke är inte så trevligt.

Det stod i någon analys av kriget i Libanon 2006 att detta var det första post-sionistiska kriget. Den gamla sionistiska ideologin i Israel skulle vara på utgående. Möjligen är det så. Men i så fall har det skett en klyvning där en del inte är intresserade att slåss för de gamla sionistiska idealen utan vill leva ett normalt liv, medan andra övergår till en religiöst motiverad sionism som kanske kan jämföras med vad den holländsk-reformerta kyrkan i Sydafrika höll på med under apartheidtiden. Dock, visserligen kallades Dutch Reformed Church ironiskt för Much Deformed Church, men skulle den ha godkänt att folk gick omkring med tröjor som rekommenderade att man skjuter ihjäl gravida kvinnor? Hur det nu är med det hela, det är bra att de fula tendenserna kommer fram i ljuset och änglavingarna ramlar av.

Varför inte en norsk läsövning om israelisk ekonomi? En intressant aspekt på förhållandet mellan sionismen och kapitalismen är att den senare ekonomiskt har undergrävt den förra, hävdas det här.

Mens 63 prosent av eksporten i 1970 fortsatt besto av de «klassiske» eksportvarene «frukt, matvarer, tekstiler og diamanter» var disse sterkt arbeidsintensive næringene redusert til 7 prosent av eksporten i 2004. Landet er blitt stadig mer avhengig av utenrikshandelen og av utenlandsk kapital.

Denne utviklingen av det økonomiske systemet kan på sikt være truende for den sionistiske staten. For det første har kapitalinteresser styrket seg på bekostning av de politiske kreftene som styrer ut fra hva som tjener sionismen. Kapitalinteressene spør etter prisen på arbeidskraft. Ikke om de er jøder eller ikke. For det andre er avhengigheten av utenrikshandel og utenlandsk kapital en konstant trussel, særlig i lavkonjunkturer som de vi er inne i nå. De transnasjonale selskapene investerer bare i Israel om prisen på vitenskapelig ansatte er lav i forhold til andre steder og om den politiske situasjonen er stabil. Ustabilitet og høye kostnader gjør at kapitalen velger andre investeringsområder. Etter den første Intifadaen sank eksporten med over 600 millioner dollar. I 2000 investerte utenlandsk kapital 11.5 milliarder dollar i Israel. Etter den andre Intifadaen sank investeringene til 3.8 milliarder.

Israels politikk er nådeløst fanget i denne motsetningen – sionistisk styring eller frie markedskrefter og vekst. Det er denne spenningen som også gjør Israel så ekstremt sårbar for alle former for økonomisk boikott.

Med andra ord - kapitalet har inget fädernesland. Det kan, som aposteln Paulus säga "här finns varken jude eller grek, man eller kvinna". Det säger "här är det bra vinster, här stannar vi, men blir vinsterna bättre på annat håll sticker vi!"

Israeler och palestinier tillhör de bäst utbildade människorna i västra Asien. De skulle kunna bygga något stort. Men då måste extremreligiösa och extremnationalistiska tendenser bort, för sådana människor skapar bara elände.

2 kommentarer:

mishka sa...

Det blir som sagt allt svårare och svårare att hitta ursäkter för att inte tala om Israels ockupation av Palestina och deras krigsbrott. På ett mycket cyniskt sätt har antisemitism använts för detta ändamål - både medvetet och omedvetet.

Björn Nilsson sa...

Så länge det finns odågor finns det undanflykter för deras missdåd ...