torsdag 17 juni 2010

Det gäller att ha rätt namn


Det är bråk om en folkpartitant i Olofström i Blekinge som tycker det är OK att samarbeta med Sverigedemokraterna. Nu har det blivit ännu mer liv för att hon fixat en disktrasa som ser ut som på bilden ovan. Damen ifråga heter Erika Nagy.

Att Erika är en feminim form av det urnordiska mansnamnet Erik är det inget tvivel om, men hur är det med Nagy? Är det i själva verket det ungerska Nagy (tror det uttalas ungefär som Nåttsch) som det rör sig om? Jag kan ingen ungerska men tror mig veta att det är ett vanligt familjenamn därnere och betyder "stor". (Sedan finns det vanliga Kiss som låter lite mindre apitligt för svenskar och som betyder "liten".) Här verkar det komma en dam med ungersk anknytning - och observera att ungrarna liksom finnarna inte ens är indoeuropeer - och vill att vi skall vara svenskar. Vad tycker våra Sverigedemokrater med sin granitfasta svenskhet om det? Och att blanda ihop svenskhet och disktrasor ... kan en sann fosterlandsvän gå med på det?

11 kommentarer:

Karl Malghult sa...

Samuel Älgemalm (Växjö), Dragan Klaric (Landskrona) och några till har suttit i snart en mandatperiod för. Det är inte alls särskilt ovanligt att de mest benhårda nazionalisterna själva är första/andragenerationens invandrare.


När Nationella Fronten (Le Pens parti) slog igenom i de franska kommunalvalen var det i Dreux som man först fick över 50% av rösterna år 1984. Staden Dreux som var en typisk industristad hade under 1960-1970 en stor invandring från framförallt Syditalien och Portugal och det var framförallt de grupperna som röstade fram Le Pen.

Ungern har det f.ö. inte särskilt lätt: Av grannfolken är det bara österrikarna som tycker om dem för att de ville vara kvar i Habsburgs monarki. Slovakerna, kroaterna och rumänerna ser ungrare som dras med herrefolksattityd.

Wonder Warthog sa...

Hon kanske är gift med en Nagy och hette Svennebanansson som flicka? Då behöver ju SD inte bekymra sig lika mycket....

Björn Nilsson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Björn Nilsson sa...

WW, inte skall väl svenska fina töser jönsa omkring med konstiga invandrare när det finns rejäla svänska pöjkar!

Björn Nilsson sa...

Samuel Älgemalm - hur 17 kan man heta det!? Låter taget!

Den där Dragan, har han druckit för mycket plommonbrännvin och blivit dragen, va?

Wonder Warthog sa...

Word Bjönbrummet! Word! En viking ska det vara,ingen liten pruddevutt!

Björn Nilsson sa...

Det skall vara ett namn som är väl förankrat i vår blågula mylla - låter inte Viking Blodyxne betydligt bättre än Samuel Älgemalm? Då kunde han ju lika gärna kunna kalla sig Clark-Benny Åsnebrink på en gång.

Wonder Warthog sa...

Ja fy fan! Jimmie Åkesson, vad är det för jävla vikinganamn? Min farsa hette i alla fall Rurik! "Björn" visar fan i mig vad man står!!! Jag själv heter "Erik" som många andra vikingar!Jimmie är fan inget vikinganamn! Hörde aldrig Harald Hårdråde skrika "Kom igen jimmiepojken så härjar vi ett kloster!"

Björn Nilsson sa...

Jimmie kommer av det utländska James, som till råga på allt (om jag minns rätt) är en konstig engelsk förvrängning av Jakob, som ju också är jätte-utländskt. De där SD-figurerna verkar vara någon sorts krypto-utlänningar som nästlar sig in i vårt kära fosterland med sitt undermineringsarbete. Skulle inte förvåna mig om de jäklarna äter pizza och kebab också när ingen ser!

Anonym sa...

Jag tror ni har missuppfattat sd helt-det är ett parti som i vissa stunder säger det högt som ni tänker när ni är ensamma.

Björn Nilsson sa...

Jag har aldrigt tänkt att jag vill heta Älgemalm.