onsdag 2 juni 2010

Allt hänger ihop

Jag fick per post igår en skrift från historikerna i Uppsala. De ger ut en serie där olika ofta intressanta historiska ämnen ventileras av olika författare. Opuscula Historica Upsaliensis heter serien på klingande latin, och det var nr. 41 som dunsade ner i brevlådan. Det vita fältet är titeln, och ämnet är forskning om modern svensk högerextremism. Jag har bara hunnit titta i förordet, men där står det något intressant:

En av artiklarna var ursprungligen skriven på engelska. Stiftelsen "Artister mot rasister" har ställt pengar till förfogande för att ordna en svensk översättning. Översättningen gjordes av professor Mattias Gardell. Gardell behöll dock inte pengarna, utan donerade dem till "Ship to Gaza".

Och resten är historia, kan vi säga. Högerextremism och Israel - de hör ihop på något sätt. Allt hänger ihop - på något sätt.

På tal om historia så gör Biology and Politics en intressant koppling mellan Ship to Gaza och ett tidigare fartyg på Medelhavet, samt hyllar en äkta judisk motståndsman.

2 kommentarer:

Wonder Warthog sa...

Och korven den har två..... nu har du rubbat min värld igen Brummarn! Jag kommer att ligga vaken och fundera inatt! :) Seriöst märkligt i alla fall...

Björn Nilsson sa...

Det är väl bra att den form av kort-essäer som bloggposter stundom utgör kan sätta fart på läsarnas hjärnvindlingar:::---)))