söndag 13 juni 2010

Låt rikingarna betala

I detta inlägg citerade jag folk som förespråkar omfördelning av resurser från rika till fattiga som ett medel att bekämpa den pågående krisen. Som på beställning levereras siffror från en pålitligt kapitalistisk källa till oss via Kildén & Åsman.

En procent av världens hushåll äger 38 procent av världens tillgångar. Räknar man baklänges betyder det att 99% av världens hushåll får dela på 62 procent av världens tillgångar. En viss snedfördelning alltså.

Det finns alltså oerhörda summor att plocka av rikingarna vilket är bra för oss alla eftersom de ändå inte kan använda dem på annat sätt än att försöka göra sig ännu rikare. Och som läget är idag är det inte genom hederlig produktion av varor och tjänster, utan genom snyltande på vanligt folk via statsskulder och "åtstramningar" som förökandet sker. Alltså snyltande som gör att kriserna bara förlängs och blir värre. Dessutom tycks jämlikhet göra folk gladare, så vad väntar vi på? Är det möjligen rädslan för att den där enda procenten skall svara på omfördelningskraven genom extrem våldsutövning som gör att den nödvändiga omställningen dröjer? Nå, en del av procentgruppen kanske är religiös och har hört bibelordet om att "den som griper till svärd skall med svärd förgöras"?

2 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Den enda gud den där procenten har är Mammon.

Björn Nilsson sa...

Hos romarna var Pluto såväl underjordens som penningens gud, så det går faktiskt att kombinera flera ansvarsområden!