söndag 6 juni 2010

Två fredsduvor

Här är två bilder med fredsduvor, ritade med bakgrund i en aktuell händelse ... ja, du vet väl själv vad det handlar om.


Den första kommer från Manila Times. Inte omedelbart lätt att tolka, men där sitter en stackars kanske gråtande fredsduva belagd med spindelväv. Ett flygplan som också har fredsduvemarkering (en olivkvist i näbben) är uppallat på ett sätt så att det knappast kan förväntas lyfta. Är det fredens flygplan, med Israels och Palestinas flaggor på vingarna? Är duvan piloten som förtvivlar och aldrig får flyga iväg? Spindelväven visar att planet stått där länge.

Det kommer inte att lyfta på länge, det är mitt tips. Inte förrän symbolen för apartheid och skoningslöst förtryck försvinner från den bortre vingen. Det är den som håller planet på marken.Och här en teckning i biblisk tradition från brittiska Guardian. Enligt åttonde kapitlet i Första Mosebok skickade Noak på sin ark ut fåglar för att kolla om det fanns fastland i närheten trots den stora översvämningen. Efter några försök kom en duva tillbaka med en olivkvist i näbben.

Men den här duvan kommer inte att flyga mer kan vi gissa. Nedtrampad under en grov soldatkänga, och det beväpnade råskinnet som hotar Noak säger att duvan hade en klar avsikt att hacka på oskyldiga civila.

I bakgrunden syns regnbågen som skulle vara en symbol för enheten mellan Gud och Hans folk, men ingen gud verkar vilja ingripa för att rädda den stackars duvan. Fredsduvan kanske är terrorist den också?

PS. Den sista hittade jag via Motbilder som är oundgänglig läsning i dessa dagar. DS

PS PS. Bara ett litet ofrivilligt humoristiskt (?) klipp från Dagens Dumheter:

– Den enda gången en soldat skjuter är när det är en livshotande situation, sade en talesman för den israeliska ambassaden i London till The Guardian.

Och då bör den relevanta frågan vara: för vem är situationen "livshotande" när en israelisk soldat skjuter? - De blir alltmer bisarra, de där israeliska knektarna. DS.

4 kommentarer:

Röde Condoren sa...

Det är nog en liten miss av cartoonisten om han ville göra Palestinas flagga på flygplanet. Rött och grönt har kommit fel så det blev Sudans flagga istället. :-)

Men det blev ändå lite skämt av det, fast lite mer långsökt.

Björn Nilsson sa...

Det är väl inte lätt med så många färger! Och Sudan är ju också en internationell under-hund (underdog)!

Kerstin sa...

Man har nog anledning att fråga sig om inte hela Israel lider av PTSD, det skulle kunna förklara galenskapen.

Björn Nilsson sa...

De lever i sin egen del av rymden.