onsdag 16 juni 2010

HBT hos käftis

Att sitta på en bänk i solens sken och läsa är trevligt, exempelvis om det är tidskriften Forskning och Framsteg som ligger i knät. Eftersom såväl ankomsten av ett nytt nummer av FoF som solsken råkade sammanfalla i eftermiddags var det vad jag gjorde.

Jag har ibland klagat (ohört) på vänsterns oförmåga/ovilja att ta till sig vetenskapliga rön i olika ämnen och sedan använda dem i politiken. Man verkar mer intresserade av exempelvis HBT än att fundera på vad man kan göra med modern datateknik för att få en bättre samhällsplanering. HBT är klasslöst och trevligt för politiker ur mellanskikten, och kräver inget annat än att man yttrar rätt åsikter vid rätt tillfälle. Det innebär inte några risker att stöta sig med mäktiga intressen. De man stöter sig med kan lätt avfärdas som homofober och bakåtsträvare.

Men, för att föra detta slingrande resonemang vidare, så ger faktiskt en FoF-artikel i senaste numret utrymme några intressanta reflexioner just i det ämne som jag spolat: När tandhälsa börjar bli en klassfråga, satsar tandvården i stället på hbt-certifiering, säger en rubrik. Här finns inledningen av artikeln, resten får man läsa i pappersformat.

Det handlar om att Folktandvården i Uppsala utbildar personalen för att kunna bemöta patienter (eller heter det "kunder" numera?) som är HBT. Visserligen känner tandvårdsdirektören inte till att det skulle vara något problem inom detta område, men man utbildar i alla fall. HBT-certifieringen kostar 1750 kronor per person medan en vanlig tandundersökning kostar 640. Reportern påpekar att alla har inte råd med det. Han skriver att:

... tandhälsa handlar alltmer om klass. Ensamstående föräldrar, förtidspensionerade, långtidsarbetslösa, hemlösa och psykiskt sjuka drabbas av sämre tandhälsa.


Och så frågar han den ansvarige för utbildningen vid RFSU:

Går vi från klasspolitik till identitetspolitik även inom tandvården?

- Vi pratar ju inte direkt om vem som har råd att fixa tänderna, men jag tror att det hänger ihop ... Alla ska få ett bra bemötande, det handlar ju även om att ha respekt för psykiskt sjuka.

Men de kommer ju sällan till tandvården, de har ju inte råd?

- Jo det är ju en ekonomisk fråga. Det kan jag ha synpunkter på, men det ligger utanför mitt mandat att uttala mig om.

Det gör inget, jag har mitt eget självpåtagna mandat. Men egentligen behövs inte så mycket läggas till, jag skulle tro att den vakna läsaren kan lista ut lämpliga slutsatser själv. Man kan ju räkna ut att även om HBT-personer nu skall lyftas fram så gäller det inte HBT-personer som råkar vara fattiga. De åker in i samma underklass med dåliga tänder som alla de andra - och då försvinner de ur de vackra frasernas värld om "respekt", "värdigt bemötande" eller vad man nu kan hitta på.


Dessa uttrar (som ser rätt sura ut, tycker jag) har inget att göra med den här bloggposten. Men jag tyckte det skulle vara trevligt med en bild här för att lätta upp texten.


När jag nu gör gratisreklam för FoF så kan jag peka på ytterligare några artiklar i senaste numret som kan ha intresse ur vänstersynpunkt:

  • Bonusar gör mer skada än nytta. Psykologisk forskare som spolar bonusgubbarna.
  • Apor sörjer sina döda. Schimpanser reagerar som människor på dödsfall bland anhöriga.
  • Italienska forskare har utvecklat en tryckkänslig dräkt som är tänkt att fungera som skinn för robotar.
  • Korrumperar makt? Eller är det makt som korrumperar?
  • Kontorsarbete är jäkligt ineffektivt (jag vet, jag har jobbat där)
  • Stora artiklar om stora dejtingsajter och små prinsessor

4 kommentarer:

/lasse sa...

Man har ju lite svårt att förstå hur det sexuella blir aktuellt i samband med tandvård. 1750 x 550 anställda, det blir närmare en miljon eller 1500 undersökningar. Skulle förmodligen gjort mer nytta om man bjussat de fattiga i Uppsala på 1500 undersökningar.

Om man sen dragit ner ledningens chefande till hälften, så de inte har tid med så mycket dumheter, och de ägnat den andra hälften till subventionerad tandvård för de fattiga i Uppsala hade stor samhällsekonomiska vinster kunnat göras. (det vanliga är att chefandet utförs av tandvårdspersonal)


Om jag förstod RFSU personen rätt ingick det i deras certifiering att lära sig ha respekt för psykiskt sjuka. Man frågar sig varför detta blandas i HBT certifiering för jag förmodar att RFSU personen inte menar att HBT är en psykisk sjukdom.

Björn Nilsson sa...

Tja, man kan ju undra vad höga vederbörande tror sig tilldrager i tandläkarstolen (som ju numera kan betraktas som en ganska bekväm liggplats - jag brukar halvslumra medan tandläkarn rotar runt bland gaddarna).

Den där artikeln som jag nämnde på slutet om kontorsarbete tar upp just hur mycket (eller snarare: hur lite) av dagsarbetstiden som verkligen används till det som antas vara organisationens syfte. Och ju högre upp i hierarkin, desto värre blir det!

David sa...

Men visst tandvården är alldeles för dyr. (All vård borde för övrigt vara gratis och betalas med skattemedel).
Men att ställa det i motsättning mot HBT-frågan är bara dumt. Det är väl ändå mot de giriga parasiter som suger ut oss som vreden ska riktas? Hade det inte varit för att vi lever i ett rövarsamhälle så hade vi haft fri sjukvård för länge sen. Vi hade överhuvudtaget haft ett mänskligare samhälle där det hade funnits plats för alla människor.

Björn Nilsson sa...

Jo, det stämmer. Vad som stör mig är dock att HBT på ett så uppenbart sätt tillåts trycka undan just kampen mot de förtryckande och parasitära strukturerna. När det gäller HBT så kan "alla" vara så radikala och toleranta. Skulle en sliten städerska få ont i tänderna men ha dåligt om pengar så får hon nog gå där med värken, alltmedan "radikalerna" från V och högerut tjoar från sina lastbilsflak i Prideparaden.