söndag 6 juni 2010

Nationaldag


Alla firar nationaldagen på sitt sätt, och vem kan säga vilket som är det bästa?

17 kommentarer:

/lasse sa...

Det var en dålig affär att byta bort annandag pingst mot en menlös krystad nationaldag, en sammanhängande långhelg mot vaddå, hade man inte läst det i tidningen hade jag inte kommit ihåg att det var "nationaldag". Påbud från överheten, gå ut och vifta med flaggor, det ser så trevligt ut när de gör det i Norge och USA. Antingen har man traditionen eller så har man inte. Svensken i gemen är nog inte mindre fäst vid den nationen där han lever och verkar än norrmän eller någon annan.

Björn Nilsson sa...

Är man orangutang (skogsmänniska) är det fullt tillräckligt att sitta på en stolpe och se nöjd ut.

Äsch, det där med nationaldag var väl något som EU-svärmarna kom med för att låtsas att de ändå var för det som de annars förmodligen kallar "det här jävla landet".

Anonym sa...

En av de bästa möjligheterna med nationaldagen är att ta ifrån rasisterna den svenska flaggan som symbol.

Den svenska flaggan tillhör förutom de svenska medborgarna också alla de som respekterar våra normer och värderingar

eldorado

Björn Nilsson sa...

Rasisterna tycker väl också att de har svenska värderingar - eller att det är just de som har de svenska värderingarna?

Anonym sa...

Annandag Pingst finns kvar. Den är bara inte röd dag längre.
Den s-märkta reformen innebar att svenska folket arbetar mer än förut.
Den absoluta utsvettning stiger och lönerna sjunker. Speciellt för ungdomar, i den mån de får några jobb överhuvudtaget.
Var vad det Sartre skrev: Tystnadens republik.(Byt ut ordet republik, till monarki, så blir det mer aktuellt...

Björn Nilsson sa...

Kapitalet och dess lakejer hyllar en och endast en gud: Mammon!

/lasse sa...

"För den som funderar: dubbeldoppet avser en lågkonjunktur med en kurva som ser ut som W."


Man undrar varför de pratar om detta dubbel W, men idag är det väl bara artificiella finansiella marknader som räknas, för de flesta andra har den där uppgången i mitten på W lyst med sin frånvaro. I arbetslöshetsstatistiken har den väl inte varit synlig Men nuförtiden ingår väl inte de arbetande medborgarna i bilden av hur det står till med ekonomin, de är bortrationaliserade, ett historiskt störande element för bedömningen av ekonomin som nu avskaffats. För dessa nämnda har väl kurvan snarast sett ut som ett "L" och om de "kloka" på G20 mötet i Sydkorea får som de vill ska väl fösa fram folket till kanten på det nedre tvärstrecket på "L"et, i förhoppningen att de då försvinner ut i tomma intet och icke mer göra sig påminda och störa ekonomin.


PS
Jo Annandag Pingst finns kvar för de troende, men nu är det väl inte det som varit det primära. När det blev brist på arbetskraft iom pestens härjningar i EUropa "förhandlade" den arbetande befolkningen till sig bättre villkor i form av kraftigt utökade religiösa helger, jag skulle kunna sätta en bra slant på att det primärt inte var pga av ett plötsligt ökande religiöst intresse. :-)

Björn Nilsson sa...

Hm, en ny pestepidemi kanske skulle göra susen ...?

Jo, det där med att konjunkturkurvan ser skum ut håller jag med om. Nu ser det ut som om spekulationskapitalet har en kurva och resten av folket en annan. Det bör vara två kurvor, och den ena ligger nästan permanent på baisse numera. Detta medan spekulanterna haussar runt i sin egen sfär. I längden är det knappast hållbart, men vem tänker på lång sikt?

Anonym sa...

Björn, det är inte omöjligt att rasisterna tror dom har de svenska värderingarna. Desto viktigare för oss som har de äkta att visa dom.

Solidaritet, jämlikhet och broderskap är visserligen stulet från franska revolutionen, men de allra flesta svenskarna uppfattar jag som sådana.

Ta bort alla de kristna helgdagarna i Sverige eftersom landet inte längre har en statskyrka. Öka antal semesterdagr med samma antal och låt folk ta ledigt från jobbet när dom vill fira ramadan, julafton eller påsk.

Eldorado

Björn Nilsson sa...

Det är ju svårt att ringa in det "äkta svenska", särskilt om det samtidigt skall vara unikt på något sätt. Skall det vara überkäcka dalmasar har jag svårt att hänga med. Skandinavisk har jag lättare att svälja, min släkt får betraktas som just det.

Anonym sa...

Ja det vissa kallar svenskt är egentligen ett hopkok av många kulturer och influenser.
Kanske är det blandningen om är svensk och förhoppningsvis fortsätter utvecklingen.

Någonstans har jag i minnet att du hade rötter i Finland. Formellt sett räknas väl inte Finland till Skandinavien? Nordisk kanske passar bättre?

eldorado

Björn Nilsson sa...

Jo, mormors släktgren kom från Finland. Men farfarsfar kom från Blekinge och där har jag namn som går tillbaka till danska tiden. Och så kommer det folk från alla möjliga andra ställen också. Nordisk tycker jag låter bra, det har du rätt i.

/lasse sa...

Här i Skåne har vi väl inte så mycket gemensamt med midsommar-traditionen från Dalarna t.ex. det klingar lite ihåligt när detta trumpetas som typiskt svenskt.

Men det moderna sekulära demokratiska Sverige, även om det har sina brister, tycker jag är en utmärkt gemensam kultur.

Men att i nutid inrätta en nationaldag till minne av att en envåldshärskare utsågs till kung 1523 är bara så konstruerat. Och det var långt innan vi anslutit de nordliga barbarerna till Skåne.

USA har betydligt mer närliggande och påtaglig orsak till firandet, man fick sin frihet från den engelska monarkin och inrättade vad som då till stor del var en synnerligen revolutionär och modern statsform, grundat på frihetstiden och franska revolutionens ideal. Norrmännen ännu närmre i tiden när man befriade sig från de dryga svenskarna.

Björn Nilsson sa...

ÖÖÖh, är det inte skåningarna som är dryga ... och göteborgarna drar en massa vitsar ...?

Anonym sa...

Teckentydaren, skärpning. Lite bättre kunskaper borde du ha om vårt närmaste grannland.
Norges nationaldag har inget med befriande från svenskarna att göra det som firas är grundlagen från 1814.
Efter denna lag införts startade Sverige ett krig mot Norge somedde till unionen som upplöstes 1905.

Så Sveriges sista krig var inte mot ryssarna utan mot norrmännen
1814

eldorado

/lasse sa...

eldorado

Man skulle ju kunna misstänka att detta intensiva firande i lusekoftelandet har fått sin näring i att de några gånger befriat sig från utländsk överhöghet och påtvingade unioner. Nu när jag slår upp det ser jag att det i början användes och protest mot unionen med Sverige.

Jag tackar förstås för upplysningen och går vidare i livet stärkt av denna nyvunna kunskap om det hurtige landet. :-)

Anonym sa...

Det var en go kommentar, Teckentydaren!
När jag besökte Fredrikstad sist var första gången jag hörde att svenskarna var där och skramlade med vapen 1814.
Dessutom hotade man Norge med krig när dom folkomröstade om urträde ur unionen 1905.
Så på vis har du kanske rätt. Det är vi svenskar som yttre fiende till Norge som får dom att fira sin nationaldag så storslaget.

Sverige har så dåligt med riktiga fiender att vi bara blir nationalister när det är hockey. Egentligen bättre så än att ha riktiga fiender.

eldorado