söndag 13 juni 2010

Det läcker som sjutton

Enligt vad som påstås i Aftonlövet, som förmodligen har saxat mycket från engelska Independent, är Pentagon ute efter WikiLeaks. Förutom den film med mordiska USAmerikanska helikoptersoldater som läckte ut tidigare i år - det verkar vara någon inom USA:s krigsmakt med tillgång till hemligt material som fått samvetskval - uppges nu 260 000 dokument som handlar om USA:s diplomati i Mellersta Östern ha lämnats över till WikiLeaks.

När något väl är ute på nätet är det väldigt svårt att stoppa om man inte stryper det helt. Och vem vågar göra det? Stora delar av världsekonomin kommer att få andnöd om WWW slås ut.

Om det stämmer att det överlämnats stora mängder dokument som skulle ge utrikesminister Clinton och flera tusen diplomater hjärtslag finns det bara en sak att göra: se till att de kommer ut på nätet så fort det bara går. Att hota med att man har dokument är utpressning, att inte hota utan publicera är demokratiskt renhållningsarbete.

Opinionen i USA reagerade inte märkbart på helikoptermördarna. Det kanske den inte gör nu heller, även om väldigt pinsamma saker kommer ut. Men återverkningarna kan bli större på annat håll. Låt medborgarna i Egypten, Jordanien eller vilka länder det nu gäller ta ställning till vilka relationer och skumma affärer deras ledare har med USA. Kanske det finns pinsamheter om de korrupta palestinska ledarna på Västbanken och israelerna också?

Ibland tycker jag man överdriver det fantastiska med ny teknik. Det gick ju att kommunicera och till och med spräcka hemligheter redan innan nätet uppfanns. Men man måste ju erkänna att tack vare teknologiska genombrott blir det allt svårare för världens skurkar att operera i skymundan. Det räcker med att det finns något vittne med en kamera i närheten av deras skurkstreck, och att denne lyckas komma undan med sitt minneskort, så kan skurkarnas mest finurliga propagandalögner spricka. (Ja, vad israelerna hittade på i samband med Ship to Gaza kanske inte var så überintelligent ur propagandasynpunkt - lögnerna började spricka ganska fort - men när det sedan visade sig att folk lyckats smuggla ut ocensurerade filmer av stormningen ...)

Hur som helst: stämmer det med hundratusentals komprometterande dokument så är det bara att hoppas att någon just nu jobbar i rasande fart med att få ut dem på nätet! Låt huvudena rulla på skumrasket!

2 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Läckor fanns redan före internet, visst, men på den tiden var pressen mer oberoende än nu. Den levde mer på läsarna och mindre på annonsörerna. Och det krävdes inte lika mycket pengar för att starta en tidning. De kunde därför ibland förmås publicera även sådant som inte var bolagens och överklassens önskedrömmar.

Så man kan säga att medan möjligheterna har strypts i den vanliga pressen har det öppnats nya på internet. Med för- och nackdelar jämfört med dom som fanns.

Björn Nilsson sa...

Och då tackar väl läsarna för den bristande uppmärksamheten genom att strunta i tidningarna och vända sig åt annat håll. Gammalmedia gräver sin egen grav genom att inte ta vare sig nyheter eller läsare på allvar.