söndag 13 juni 2010

Bra med varningstext
Jag tog mig en promenad och slank in på Konsum vid Liljeholmsplan i akt och mening att köpa en påse morötter. Det blev inget, tack vare varningstexten ovan till vänster. Det är bra med varningstexter som talar om att det kan vara något olämpligt med olika produkter. Tack för det, Konsum!

Även om våra politiker kryper för israelerna (eller snarare för israelernas beskyddare) kan vi konsumenter åtminstone vända ryggen åt israeliska produkter. Det är inte svårare att förstå och acceptera än den gamla bojkotten mot apartheid i Sydafrika. Med en växande bojkottrörelse underifrån kan politikerna plötsligt upptäcka att de har nog med råg i ryggen att sluta krypa, och till slut faller den sista apartheidstaten. Det kan dra ut på tiden eller ske snabbt och oväntat. Men det är klart att det finns ingen plats för religiöst betonade nybyggarstater i dagens värld. Det gäller bara att få nybyggarna att fatta det, och det lär de väl göra när penningbidragen utifrån inte rinner till lika friskt som förut.
OK, en lite suddig bild, min spanska är också suddig men jag tror att helikoptergubben säger: "Den har ett vapen i näbben. Öppna eld innan den lynchar oss!!!"

5 kommentarer:

martin sa...

Jo, jag var försiktig i butiken. Frukt och grönt är enklast. Men andra saker är inte lika lätt att se vad de stödjer. Indviduell bojkott har jag inget emot, men man bör inte låna stöd åt "osynliga handen"-teorier, då dessa bara är till för att förskjuta ansvar.

Björn Nilsson sa...

Helt riktigt. Tanken är att enskilda initiativ leder fram till att allt större grupper agerar och blir till en allt större "synlig hand". Som att enskilda fackmedlemmar kan få sitt fack att gå med i bojkotten och/eller stödja Ship to Gaza och liknande aktioner. Eller att partimedlemmar kan få sitt partis politiker att vakna till. "Många droppar små ..."

martin sa...

Osynliga handen behöver följas av en fullt synlig knytnäve för att få bestående effekter! :)

Kerstin sa...

Det bästa av allt, en del kändisar har nu börjat vägra att uppträda israel.
Starkt av dem som inställt turnéer där.

Björn Nilsson sa...

Samma sak hände i Sydafrika när artister vägrade uppträda i Sun City. Jag läste dock att Elton John är konsekvent - han spelade i Sun City och nu åker han till Israel!