fredag 4 juni 2010

Varför gör de så där?

Enligt vad ett ögonvittne säger i Aftonlövet behandlades de europeiska fångarna bättre än turkarna av israelerna. Turkarna behandlades rent illa. Det är skillnad på folk och folk, uppenbarligen.

Fast en av turkarna råkar också ha US-Amerikanskt medborgarskap och dödas. En krönikör därborta som också har dubbelt medborgarskap frågar (ganska naivt) om inte alla medborgare har samma skydd.

Svaret är ju ett klart NEJ. Har USA som stat gjort något åt trakasserierna mot egna medborgare av arabiskt ursprung som israelerna ägnat sig åt när dessa personer försöker besöka släkten i Palestina? Eller överfall och till och med mord på fredsaktivister? Eller har man bekymrat sig så mycket åt medborgare som kommit i vägen för USA-stödda dödspatruller i Latinamerika? Man kommer inte att agera nu heller, såvida det inte bedöms som politisk lämpligt.

Nåja, eftersom den dödade turk-amerikanen hade fyra skott i sig, varav tre i skallen, måste han väl ha varit osedvanligt bråkig och terroristisk. Vanligt folk dör ofta av bara ett skott i huvudet.

Varför gör israelerna så där? Varför trampar de systematiskt en av de få starka och vänskapligt sinnade makterna i regionen på tårna så här grovt genom krigshandlingar, mord och rasistiska övergrepp? Är de dumma i huvudet, eller finns det något listigt tänkande i bakgrunden? Varför tar israelerna risken med att utmana turkarna så hårt att dessa kan få för sig att aktivera NATO:s skrivningar om inbördes hjälp om en medlem angrips, och därmed slutgiltigt tvinga USA att ta ställning?

Kan den sista frågan peka på svaret? Om USA vill fortsätta med sitt inflytande i västra och centrala Asien är goda relationer med Turkiet viktigare än med det isolerade och alltmer impopulära Israel. (Sedan kan man ju undra om de turkiska ledare som har egna ambitioner är så intresserade av att vara dörrmattor åt jänkarna.)

Israelerna gjorde bort sig i Libanonkriget för några år sedan, deras allmänna politik är en belastning för USA och opinionen för Israel i USA visar tecken på att försvagas, det är knappast troligt att USA vill ha ytterligare ett krig (med Iran) tillsammans med de två svindyra krig som man redan dras med. Med Turkiet har man i alla fall inte de problemen.

Det skulle ju kunna vara så att någon bakgårds-Einstein i Israels krigskabinett tänkt ut en plan ungefär så här: "Vi provocerar turkarna maximalt så att det blir en total brytning. Då måste amerikanerna välja, och det är klart att de väljer oss naturligtvis, de kan inte klara oss utan oss, vi är oumbärliga!". Det låter ju vansinnigt, men ibland kommer snillen med planer som är rent åt helsicke dumma trots att de verkar supersmarta. Sitter snillena i en liten grupp där alla är överens, och där eventuell kritik tystas ned eller sparkas ut, är vägen till misslyckande ännu mer säker. Exempelvis om någon frågar om man skall tro att USA tänker ta risken av att upplösa NATO bara för att vara ett gäng israeliska högerextremister till lags - det är nog inte en populär fråga.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Enligt flera ögonvittnen kände soldaterna till vilka som var på båtarna, åtminstone vissa kunde dom namnge.
Jag tror de dödade var personer som Israel av en eller annan anledning just ville döda.
Allt annat runt är bara dimridåer.

Elschocker, tårgas och gummikulor sätter motståndare tillfälligt ur spel. Fyra skott i huvudet är inte för att tillfälligt passivisera någon.

eldorado

Björn Nilsson sa...

Ja, de har ju rutin på lönnmord, så det är väl inte otroligt. Men har man kalkylerat riskerna rätt?

Anonym sa...

Bra fråga Björn.
Utgår man ifrån att israelekerna är skickliga på det dom gör, så blir svaret att dom ansåg aktionen var värd alla förluster i PR.
Utgår man ifrån att dom klantade till det så blir svaret nej.

eldorado

Björn Nilsson sa...

Det kanske är så att de lyckades med vissa saker men inte med andra, och att resultatet blir något som verkar klantigt eller inte klantigt beroende av vad man tittar efter. Men jag undrar om de inte har en politisk ledning som "tänker för mycket" och en militärmakt vars nivå sjunker. I det läget, när allt börjar flyta, finns bara brutalitet och desperat spelande kvar.

Men det kan ju hända att israelerna faktiskt spelar under täcket med viktiga grupper i Turkiet också, i första hand militären. Den har förmodligen lättare än det civila samhället att svälja mord på islamska hjälparbetare.