fredag 11 juni 2010

Båtar och medborgarrätt
I juli planeras en ny flottexpedition till Gaza, denna gång arrangerad avoch mer om den kan man läsa här. Förhoppningsfullt blir östra Medelhavet snart så fullt av båtar att de israeliska hövdingarna inser att det bara är att ge upp. Skulle det dessutom dyka upp turkiska fartyg med eskort av turkiska marinen kan man undra hur det går.

Men räcker det? Man kan alltid fråga sig om de grundläggande problemen kommer att lösas när eländet i Gaza förhoppningsvis kan lindras. Jag tvivlar på det. Det pratas fortfarande om en "tvåstatslösning", men det var länge sedan jag trodde på något sådant. Israelerna har omöjliggjort det genom att hugga upp det palestinska området i allt mindre bitar. Det blir en stat (Israel) och en mängd fängelseliknande småbitar som helt enkelt inte kan fungera som en stat. Jämför med det rasistiska Sydafrika och dess tretton "bantustans". Hur mycket självständighet fanns det i Transkei?

En debattör i DN kallar faktiskt tvåstatslösningen för "Israels sista livlina". Det är nog en sista livlina också för de korrumperade Fatah-politikerna på Västbanken och kanske även för islamisterna i Gaza. I artikeln framförs tanken att palestinierna bör kräva israeliskt medborgarskap, och låta detta bli utgångspunkten för en medborgarrättsrörelse som israelerna inte kan stå emot. Om medborgarskap och lika rättigheter infördes för alla människor inom gränserna för det gamla brittiska Palestinamandatet vore det slutet för många politiska småpåvar och gangsters där. Fast jag undrar om inte detta yttersta hot skulle få desperata israeliska ledare att tillgripa de värsta vapnen de har i sin arsenal.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Helt OK - ordet Palestinier slopas, alla blir Israeler. Detta löser också problemet för bosättare. De bor helt enkelt kvar i sina hem på västbanken. Judar kan köpa hus och land som de vill i Östra jerusalem och västbanken, alla får flytta runt fritt oavsett härkomst. Inga fler avrättningar av araber som säljer av land till judar - västbankens förlegade gamla transjordanska lagar, inklusive dödsstraff för försäljning av land till judar, slopas. Syrien, Libanon och alla andra länder som idag stängt gränserna för folk med israeliska pass eller israeliska stämplar i passen, de öppnar gränserna.

Vänstersväng sa...

Den tvåstatslösning som hela "fredsprocessen" handlar om är en återvändsgränd för palestinierna och för regionen. Men uppbackat av det s k världssamfundet.Vilket land skall bli Palestina? Ett obrukbart "homeland" där palestinierna skall dö sotdöden? Ett sekulärt Israel inklusive Palestina utan inflytande från ultraortodoxa judar eller rättroende islamister är enda utvägen för fred. Som Du skriver och DN,s arikelförfattare menar finns inga alternativ och Israel skulle behöva bekänna färg. Dessvärre finns det stormaktspolitiska spelet som hindrar framgång där Israel behövs för att likt en rabiessmittad galen hund utan verklighetskontakt kunna attackera det mål husse befaller, bl a Iran.

Anonym sa...

Abu Dhabi är huvudstaden i Förenade Arabemiraten. Abu Dhabi är också namnet på det största av de sju emirat som Förenade Arabemiraten består av. Staden ligger på en T-formad halvö i Persiska viken. Staden hade uppskattningsvis en miljon invånare år 2000, varav cirka 80% är utländska gästarbetare. Men inga upprörda eller besserwisserråd där. Eller skall de 80 % kräva medborgarskapet där med? Opportunism och hat är problemet snarare, hur stor procent av kurderna finns i Turkiet? Får de använda ens sitt språk?

/lasse sa...

Chansen att den judiska staten Israel skulle sätta sig i situationen att Judar blir minoritet i Israel är nog ganska liten. Israel namnet på judarnas patriark i deras myter. Hela nationen Israels konstruktion är helt och hållet uppbundet krig detta att det är en judisk nation att det verkar närmast omöjligt att den skulle konstrueras om till en sekulär stat som är till för de som bor där och inte all världens judars nation.

Det var en artikel nyligen i Haaretz som belyste den omsvängning som skett i hur IDF är sammansatt idag jämför t med förr. I början av 90-talet var 2% av officerskåren religiösa i dag är det mer än 30%. I många väsäntliga armékårer är det en majoritet av religiösa i ledande position. Tidigare hämtade man sina officerare främst från den vänsterinriktade kibbutzrörelsen, i dag kommer de alltmer från religiösa bosättare.

Den religiösa kantringen har inte bara skett på den Palestinska sidan.