tisdag 1 juni 2010

Ännu fler bilder från Ship to Gaza-demonstrationen

Här är sista uppsättningen av bilder från gårdagens demonstration. Även internationella fack kräver nu att blockaden av Gaza skall upphävas och de ansvariga för blodbadet igår ställs inför rätta. En rörelse som kommer underifrån och har bredd och styrka kan få västvärldens knäsvaga regeringar att skärpa tonen och faktiskt genomdriva kännbara åtgärder mot Israel.En del hade snabbtillverkat plakat utan pinnar. Verkar som man exempelvis knyckt reklamskyltar av papp från tunnelbanan. Ni vet, de där som sitter längs rulltrapporna på många stationer, de har lagom format och rätt styvhet för att fixa till ett plakat. Fast jag vet inte om det gäller just i det här fallet.
En veteran från Palestinarörelsen talar - Per Gahrton
En historiker samt vass penna från Aftonbladets kulturredaktion talar - Åsa Linderborg.Var det Linus han heter: son till Mattias Gardell som till för en stund sedan var försvunnen efter Israels attack. Han har en far att vara stolt över.
Numera kallas detta slöja av någon anledning. Vad jag minns från sextiotalet hade damerna och fina töser en sjal eller sjalett utan att det tycktes vara så konstigt. Och i början av nittonhundratalet såg de flesta kvinnfolk ut så där på skallen. Fast de hade nog oftast inte så fina huvuddukar som de muslimska flickorna bär omkring på idag.

Feminister för Palestina skall det vara. Det finns många som hurrar för feminismen i Asien men blundar när bomberna faller över byarna, eller struntar i att Gazas och övriga Palestinas mödrar och barn inte får den omvård de behöver.Invandrade damer av olika modeller.
En riktigt elegant mössa och dress
Från en fin järnbalkong tittar en östermalmare ner på demonstration.

6 kommentarer:

martin sa...

När jag gick i tåget sneglade jag lite på åskådarna som var på gatan och på balkonger. Det var en hel del som applåderade oss. Så det är betydligt mer än 7000 som tycker detta är fördjävligt.

Björn Nilsson sa...

Banne mig, du har rätt: det glömde jag att skriva om, nämligen att på Strandvägen var det ett par som tittade ut från en balkong (tillhörande en säkert inte helt billig lägenhet) som höjde händerna och applåderade och vinkade. En liten överraskning i vardagen.

martin sa...

Flika in om språk.

Där jag kommer ifrån kallar vi det för "huckle". Inte lika fint ord som sjal eller slöja. Men huckle kan inte förväxlas med sjal eller slöja. Jag anser att det var det riktiga svenska ordet för denna typ av huvudbonad. Det användes för att beskriva den typen av huvudduk som kristna kvinnor i Sverige hade för inte så himla längesedan.

Björn Nilsson sa...

Huckle känner jag också igen, tror det var ett allmänt uttryck. Men nu är det väl på utdöende. De eleganta tygstycken som många muslimska flickor bär kan knappast kallas "hucklen" tycker jag. Det är siden och det är fina mönster och färger, inte som i gamla fattig-Sverige där tanterna gick i just hucklen och långrandiga förkläden.

Lena Källman sa...

Tack för fina bilder!

Björn Nilsson sa...

Vassego' :-)