lördag 5 juni 2010

Åklagare efter israeliska toppar?

Jag känner inga positiva vibbar när det börjar talas om turkiska åklagare - snarare fås känslan av figurer som förföljer vänsterfolk, fackliga aktivister, kurder och andra som inte passar in i Kemal Atatürks stat. Men kanske även dessa statstjänstemän kan göra en vettig insats till slut: åklagarkammaren i Istanbul undersöker nu möjligheter till åtal mot Israels premiärminister, statsminister samt generalstabschef. Det är ju ingen fjuttig liten åtalspunkt för snatteri det handlar om heller. Det är mord, vållande av kroppsskada, olaga frihetsberövande, angrepp på turkiska medborgare på internationellt vatten, sjöröveri. Förr hängde man pirater, men sjörätten kanske har moderniserats?

Politiker är vindflöjlar som principfast står vid sin ståndpunkt till vinden vänder. I och med att en person med dubbelt turkiskt-amerikanskt medborgarskap dödades under angreppet mot Gazakonvojen så finns det en möjlighet att USA startar en egen utredning. Det gäller även ett par andra fall nyligen där medborgare i USA har skadats av israeler.

Normalt tror jag inte USA officiellt skulle bry sig om det här (Rachel Corrie mosades under en israelisk vägmaskin för några år sedan utan att USA brydde sig) men nu kan läget ha ändrats. Vinden vänder, alltfler kritiserar Gazablockaden, och Israels ledare uppträder som idioter. I och för sig skulle USA kunna behandla de israeliska politikerna som andra underhuggare som gjort bort sig, med andra ord helt enkelt avliva dem kanske i samband med några rejäla bombraider, men att dra igång rättsliga utredningar kunde ju vara ett sätt att bildligt men inte bokstavligt sätta knivar i ryggen på Netanyahu och hans kumpaner och kanske få bort dem.

Ett annat motiv att vifta med åklagare kan vara utpressning: om de israeliska ledarna vet att de inte har något skydd från Storebror längre kan de bli mjukare i ryggen och kanske avhålla sig från nya krigshandlingar som USA inte är intresserade av. "Sköt er, annars åker ni dit!" För det ser ut som om tiden håller på att rinna ut: får israelerna inte sitt nya krig i Libanon och i Iran om några månader kanske det inte blir några mer tillfällen. Blockaden mot Gaza kan vara i upplösning och försvinner den är mycket av Israels nuvarande politik helt enkelt borta. De israeliska ledarna kan anpassa sig, eller de kan försöka ett sista desperat utspel, men om de har ett akut hot om rättsliga förfaranden efter sig kanske de ändå beslutar sig för att det är viktigast att rädda det egna skinnet.På tal om Israel brukar jag titta ibland på StatCounter var läsarna befinner sig. När jag skriver om Israel brukar det dyka upp någon läsare där. Den senaste, som lyckats ägna över två och en halv timme åt min blygsamma blogg, sägs befinna sig i något som kallas Kfar Saba, Hamerkaz. Någon som vet vad det är för figurer? Vågar man hoppas på några snälla peaceniks?

3 kommentarer:

martin sa...

Jag litar inte på att representanter för den turkiska statsapparaten har andra intressen än den turkiska statens. Därför är jag nog försiktig med att glädjas.

Är rädd att detta är ett spel för turkiet, en möjlighet att pressa USA eller Israel för egen vinning. Inte för palestinierna.

Men att tro man kan hitta någon form av oberoende utredning är känns också orimligt i denna konflikt. Så man får ta vad man får och hoppas att det i slutändan för något gott med sig. Sämsta tänkbara utgång är att ett antal människoliv har spillts utan att det åstadkommer något konkret.

Hade det varit mossad hade de laddat ned din blogg snabbt och fint, förmodligen från Sverige. Jag tror därför att du nått fram till en privatperson i Israel. (Ibland tänker jag positivt.)

Björn Nilsson sa...

Turkiet har regionala ambitioner som bör studeras närmare. Att vara sparkboll för Israel ingår nog inte i ambitionerna. Den turkiska staten verkar rätt otrevlig ibland, för att inte säga skurkaktig, men om skurkarna Turkiet och Israel brakar ihop och börjar slå varandra på käften är det OK för mig så länge inga oskyldiga drabbas. Kanske palestinierna kan utnyttja läget. Jag skulle tro att förståelsen för israelisk aggression mot Turkiet är väldigt låg i Washington nu när man begriper att turkarna har en egen dagordning som kan samordnas med iraniernas om det vill sig riktigt illa.

martin sa...

Ja, det är nog sant att turkiet har en sorts vågmästarroll. De är strategiskt mycket viktiga för USA och jag kan inte tänka mig annat än att Washington nu är mycket irriterade på Israel.

Som du säger, om greppet kring palestiniernas strupe nu kan lätta lite så har det iaf hänt något bra.