torsdag 10 juni 2010

Valsiffror Nederländerna

Jag måste erkänna att Holland inte är ett land som väcker några särskilda känslor hos mig. Det bara finns där, och har diverse konstigheter för sig som man inte behöver bry sig så mycket om numera (samt en otäck kolonial historia). Men nu var det val igår, och jag klippte ut resultatet för detta och föregående val från De Telegraaf. Aftonlövet skriver också om valet.


Det är en massa konstiga partibeteckningar som man inte vet vad de betyder utan lite instruktion. Socialistiska Partiet, SP, är omhuldat i en del vänsterkretsar även utanför Holland. Ett av de få större vänsterpartierna i västra Europa påstås det. Det har gått bakåt och tappat ungefär tredjedelen av väljarna från förra valet. Men 9,9 procent är väl något som Vänsterpartiet i Sverige bara kan drömma om. (I SCB:s senaste undersökning harvar de på under sex procent. Det lär nog inte bli så mycket bättre fram till valet.)

V-partister har tittat på vad holländarna gör men inte lyckats upprepa bravaden. Kan det bero av att SP är fristående och kan utarbeta en egen politik utan att ta direktiv från PvdA, Socialdemokraterna? De senare har ju också backat en bit, men inte katastrofalt.

CDA är kristdemokraterna som suttit i regeringen hur länge som helst, men med halverade väljarsiffror är det kanske slut med det. Har deras väljare rusat över till Partij vor der Vrijheid, "Partiet för friheten" som kör med islam, moskeer och liknande valvinnande frågor när inte sakfrågor diskuteras?

Man kan notera att antalet röstberättigade ökat med en halv miljon sedan förra valet medan valdeltagandet fallit med nästan sex procentenheter. Det kan antyda att en hel del folk inte anser det lönt att rösta. "Valvinnare" är, förutom moskefobikerna, VVD som skall vara någon slags besparingsliberaler. De vill väl gå ihop med alla andra som skall rädda Europas ekonomi genom att "spara" sönder den, kan man anta.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Alltid kul när du tar upp val och länder som main stream media inte gör.
Vi svenskar i gemen vet alldeles för lite om de länder som omger oss eller är nära grannar.

Ett främlingsfientligt parti får 15% av rösterna i ett fritt val. Svensk media gäspar åt ett sådant katastrofalt resultat.

Om exempelvis USA skulle fått ett sådant resultat hade det gått åt trycksvärta.
Rasismen är på frammarsch i Europa och vi måste hjälps åt at stoppa den.

eldorado

Björn Nilsson sa...

Tack för uppskattningen. Det stod ju lite i de stora tidningarna vad jag kunde se, men inga djupare analyser. Och jag tänkte att jag kunde väl förvåna min lilla läsarskara genom att ta upp holländska valet.

De där anti-moskémänniskorna måste ha lite mer att komma med, annars tror jag inte de kommit så långt. Men det är knappast man får veta i de stora liberala blaskorna och det är ju inte så bra. Hat-partierna får sin chans när de fina liberalerna sviker småfolket, de tar upp en del sociala frågor och vips så har de en massa röster.

Karl Malghult sa...

Nederländerna är liksom även Österrike et land där konfliktinstitutionalisering (långt fint ord) och korporativa beslutsmodeller pågått sedan andra världskriget slutade. När de gamla partierna dessutom regerar landet tillsammans och struntar i de väljargrupper som en gång utgjorde deras bas blir missnöjesröstandet utbrett, många ser det som det enda alternativet.


Jag undrar f.ö. om vi inte kunde ha haft ett eget missnöjesparti långt tidigare i Sverige från säg 1980-talet och framåt. Om Centerpartiet hade utnyttjat omröstningen i Sjöbo 1988 och passat på att byta ut partiledningen mot unga slickade män med lite förvirrade åsikter och starka krav på stoppad invandring skulle partiet säkert ha varit en av de största partierna idag; ugefär så gick det till när Jörg Haider utnyttjade ett gammalt socialliberalt parti i kris till att bli ett av landets största. På lokalplanet har partier av typen "Kommunens väl" varit en maktfaktor i många svenska kommuner. Problemet för dessa har varit att de allesammans letts av varsin småpåve som inte varit intresserade av att leda ett parti på riksnivån. Sverigedemokraterna är en banbrytare i det avseendet att man faktiskt bygger upp en riksorganisation och strävar efter att nå Riksdagen. Sentimentet för ett sådant parti har dock funnits ungefär lika länge i Sverige som i övriga Europa.

Björn Nilsson sa...

Konfliktinstitutionalisering tycker jag låter som ett väldigt fint ord. Hoppas man lär ut det i skolan, från årskurs sex eller så.

Det stämmer nog att kommunala små missnöjespåvar har lyckats sätta krokben för varandra. Och den rena nazistiska rörelsen i Sverige har ju inte heller lyckats få fram en samlande gestalt. Jag antar att den typens människor dessutom kunnat existera i de etablerade partiernas undervegetation under lång tid. Fast nu när partierna krymper ihop kommer de ju att synas, och ibland leder det till en skandal pga dumma uttalanden om invandrare exempelvis.