tisdag 15 juni 2010
Trevlig prick med prickar
Just det, en flitig liten trädgårdsarbetare. Tvåprickig nyckelpiga, Adalia bipunctata. Fast just här kanske på fel ställe. Bara någon halvmeter bort fanns en koloni bladlöss som nyckelpigan gott kunde decimera ordentligt.
Jag undrar hur den här ganska kalla inledningen till sommaren påverkar insektslivet i stort? Och därmed alla andra organismer som på olika sätt är beroende av att insekterna "gör sitt jobb"?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Om inledningen till sommaren varit ovanligt kall är en definitionsfråga. Andra halvan av maj var i norra och östra delen av Sverige betydligt varmare än normalt och sommarvarm (dygnsmedeltemperatur >10 gr C) ända upp mot landskapet Norrbotten. Den stora bladlusrikedomen förklaras av detta snarare än av bakslaget till normal till kylig temperatur i juni. (De flesta insekter som inte likt myggor utvecklas i vatten gynnas av varmt och torrt väder.) Ännu varmare var det i Ryssland under den tid då de björkbladlushorder utvecklades, varav en del därefter i början av juni med vinden fördes ut över Östersjön och in mot svenska ostkusten.
Ett tips: Den som vill fräscha upp sitt närminne beträffande förflutet väder i Sverige kan studera de dagliga temperaturavvikelsekartorna på http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/temperatur, samt dito över dygnsnederbörd på http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/nederbord.
Jag frös om armarna idag. Jag har frusit i flera dagar - vad behöver vi för mer bevis på den upprörande kyla som råder i landet!
Svinkall vinter och nu en sommar med superdassigt väder som mer liknar höst än något annat, inte konstigt att euron är i gungning, ingen ände på krisen och missnöjespartier vinner framgångar. Vem som helst kan bli deppig för mindre med sådan "sommar". Det är bara att gratulera alla med värmepump och liknade som trots allt ha bäst verkningsgrad när det är "varmt" ute, det lär väl inte bli av att värmen kan stängas av helt om det fortsätter så här.
Skicka en kommentar