måndag 21 juni 2010

Explosivt i Karibien

Här är en artikel om en tidigare okänd aspekt av den explosiva Kubakrisen 1962. Som bekant skickade Sovjet kärnvapenmissiler till Kuba men drog tillbaka dem efter en kort tid, och när världen var på randen till kärnvapenkrig. Det som påstås i denna artikel är två saker: dels att det fanns taktiska kärnvapen på Kuba som jänkarna inte kände till och som skulle ha kunnat användas om USA försökte invadera Kuba ... samt att USA var på gång att göra just det.

Man kan väl tänka sig att en landstigningsstyrka från USA skulle ha blivit mäkta upprörd om den fått en välkomstsalut i form av exploderande små atombomber (som ju ändå är rätt stora) och om basen i Guantanamo hade bombats. Det ena kunde ha dragit med sig det andra, fram till allmänt kärnvapenkrig. Men nu blev det ingen invasion. Gringos kanske hade lärt sig av fiaskot i Grisbukten att kubanerna kunde slå tillbaka.

Explosivt i dagens läge är följderna av hålet i bottnen av Mexikanska viken som BP oklokt nog öppnade, vilket en annan artikel försöker skrämmas med. Möjligen är det en bubbla med metangas och en del andra läskiga gaser som man petat hål på, och det kan bli väldigt tråkiga följder om metanet skulle börja brinna exempelvis. Tsunamis, giftgas, båtar som bara sjunker etc. Det är bara elände överallt!

3 kommentarer:

Kerstin sa...

Vadå eländen överallt? Det kan väl inte vara sant. Vi har ju så effektiv teknologi numer att det inte borde vara någon match att bestämma vad som ska och inte ska hända på jorden?

Eller har vi inte det kanske? Är det bara i framtiden vi ska ha det kanske?

Björn Nilsson sa...

Om jag skriver "nästan överallt", blir det bättre då?

Kerstin sa...

Vet inte om det förändar något :-).