lördag 13 mars 2010

Cuba - en medicinsk supermakt


Här är en artikel som kommit in bland den annars tämligen liberala sörjan i HuffPo och som kanske får en och annan att förvånat rycka till: kan det vara så där? Fast det är egentligen två artiklar: den ena handlar om folk från USA som fått medicinsk utbildning på Cuba och ryckt in för att hjälpa till på Haiti. Haitierna behöver massvis med hjälp. Den andra ger bakgrunden till det cubanska programmet. Läs det här, och fundera sedan varför borgarna - från Bush till Sahlin och Ohly - önskar livet ur den cubanska revolutionens medicinska program! Så här får det inte gå till! "Cuba - a medical superpower."

For many in the United States, Cuba conjures up images of cigars and its bearded leader Fidel Castro. But for poor people in dozens of countries around the world, Cuba has become a lifeline.

Some 30,000 Cuban doctors currently serve in 70 countries as a part of the island nation’s program of South-to-South assistance. Emphasizing primary and preventative care, these doctors operate in urban shantytowns and remote rural areas that private medical practitioners are unable or unwilling to reach.

Cuba is also training a new generation of “people’s doctors:” more than 24,000 foreign medical students are studying for free in Havana at the Latin American School of Medicine (or ELAM, Escuela Latinoamericana de Medicina). Most students are from Latin America, the Caribbean and Africa but more than 100 are from the United States. Preference is given to students from modest backgrounds who otherwise would not have been able to attend medical school. After finishing their six-year program at ELAM , the school’s graduates promise to return to their home countries to serve underserved communities.

Worldwide, Cuba’s medical educators have helped establish 11 medical schools and two nursing schools for in-country training of health professionals for local public health systems.


Vi får väl utgå från att Lars Ohly tycker det är viktigare att skratta i kapp med Mona Sahlin än att på det minsta sätt uttrycka stöd för viktiga medicinska insatser som Cuba gör. Det kanske är politiskt bekvämt, men hur är det med samvetet hos den som uppträder på det sättet?

6 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

"Vi får väl utgå från att Lars Ohly tycker det är viktigare att skratta i kapp med Mona Sahlin än att på det minsta sätt uttrycka stöd för viktiga medicinska insatser som Cuba gör. "

Vi ska nog inte utgå från någonting alls utan hellre ta reda på fakta.
Det vi vet är att varje positivt uttalande om Cuba från vänster genast genererar negativa uttalanden från höger. När det gäller är politik väldigt ful. I vissa fall kan man kan inte säga något positivt utan att makten kan vända det till något ytterst negativt.

Björn Nilsson sa...

Låt borgarna stå för att de vill höja barn- och mödradödligheten i ett land för att de vill krypa för USA! För de skulle ju inte säga ett pip om Cuba annars. Socialister bör inte göra det. Men även om enskilda V-partister ställer upp för Cuba så har jag uppfattat att ledningen i partiet till större delen tycker att det är OK med ökad dödlighet och sjukdomar. Det säger man ju inte, men resultat av att stödja en "demokratisering" på Cuba som förvandlar landet till en koloni och lekstugar för neoliberalerna blir ju det.

Lasse Strömberg sa...

"uppfattat att ledningen i partiet till större delen tycker att det är OK med ökad dödlighet och sjukdomar"

Det är jag övertygad om att du har uppfattat fel.
Det finns dock ett lätt sätt att ta reda på om du har uppfattat partiledningens uppfattning på rätt sätt: fråga!
Ring V och ställ frågan om pratiets ledning tycker att det är okey med ökad dödlighet och sjukdom på Kuba.

Själv är jag övertygad om att ledningen nog tycker tvärt om oavsett vilket land det gäller.

Björn Nilsson sa...

Folkpartiet kommer att ge samma svar - och tar vi det på allvar? De vill ju bara ha demokratiiiiiiiii ...

Lasse Strömberg sa...

Vad är ditt eget svar på samma fråga?

Björn Nilsson sa...

Mitt svar är oväsentligt. Jag har inget inflytande. Men de som är villiga att gå över lik av människor som "inte räknas" för att få vistas i de fina gemaken, de har redan givit svaret vad de än säger.