tisdag 16 mars 2010

Kan man be Vilks hålla käft nu?

Eftersom den s k Vilksaffären nu sjunkit ihop till ingenting (annat än en uppjagat kvackande tidningsanka) kanske man kan säga åt Vilks att hålla käft utan att därför på något sätt inskränka hans yttrandefrihet? Han kan väl sätta sig och rita karikatyrer av kungafamiljen som pedofiler, och så gör han flygblad av det hela och delar ut i mängden vid de stundande kungliga bröllopen och tjoar lite om yttrandefrihet - det vore väl ett bevis på mod! (He he, jag tror inte han skulle hinna så långt innan monarkisttanterna slet honom i stycken ...) Bara för någon dag sedan var det djupa brösttoner från yttrandefrihetens försvarare. Vad säger de idag? "Det måste ju vara sant, för det stod ju i tidningen", kanske? - Töntar!

På tal om islam och hundar så pekade en bekant på J C Coopers bok Symboler. Där meddelas kort att hunden ses som oren i islam (löjligt) utom i rollen som vakthund. Skulle man inte kunna desarmera Vilks usla teckning genom att säga att här står vakthunden Mohammed som den pålitlige vägvisaren genom livet? Det kanske skulle förvilla en del? Sedan kanske muhammedanerna kunde lära sig att det inte finns några orena djur. Och Vilks kunde ju ta sig en kurs i frihandsteckning.

Den enda part jag tycker synd om i den här affären är kanske de stackars muslimer som skall släpas fram och be ursäkt och ta avstånd - från något som inte ens har skett. Nästa gång borde de vägra.

5 kommentarer:

Wonder Warthog sa...

Men det MÅSTE ju ligga något bakom hela hotet, Vilks hade ju till och med beväpnat sig med en yxa!

Nåväl, hoppas den pajasen har haft sina 15 minuter i rampljuset nu!

Pierre Gilly sa...

Jag skulle gissa att 99 procent av världens muslimer inte känner till Viks konstnärskap. Och i den mån muslimer är upprörda så det väll för att det är ett uppenbart försök att förolämpa dem. Det är knappast en teologisk fråga. Det har ju funnits en bildtradition här och där inom islam också.

Björn Nilsson sa...

Jag har också en yxa i städskrubben. Detta utan att känna mig hotad. Eller vilja hota någon annan. Men om Vilks skulle råka gå förbi kan man kanske veva några varv med yxan och skrika något hotfullt.

Undrar hur stor del av resterande andel på en procent som tycker att Vilks är bra som tecknare?

martin sa...

Ja, att det var en tidningsanka anade man lång väg. Men hotet emot Vilks är äkta.

I SVTs agenda stod han nästan arm i arm med Nyamko Sabuni. Där hävdade han att eftersom alla kuratorer inte vill ställa ut hans konst och att han inte fick vara med på vilken konstutställning han ville, så var hans yttrandefrihet inskränkt. Tydligen en muslimsk konspiration, andra anledningat att han blivit refuserad är ju otänkbart! :)

Björn Nilsson sa...

Aha, det var en ny aspekt: herr Vilks har hittat ett argument för att aldrig bli refuserad! "Om ni refuserar mej är det islamisk censur!" - Fantastiskt!