onsdag 10 mars 2010

En riktigt jävla motbjudande liten ...


En uppföljning till föregående inlägg: hade Lars Vilks börjat med detta klotter som uppges föreställa en "judesugga" (kopierat från hans blogg, så han står väl fortfarande för den) hade han med rätta blivit bortsopad från scenen och rop om "yttrandefrihet" hade knappast höjts till hans försvar. Det räcker ju med att rikta berättigad kritik mot Israel för att bli anklagad för "antisemitism". Men nu valde han att angripa en grupp som han visste var lovligt byte. Inget mediedrev mot honom, bara några knäppskallar med mordhot ibland för att hålla intresset uppe. Det hade varit dumt och motbjudande men kanske varit tecken på någon sorts mod. Nu finns det inte ens något modigt hos karln.

11 kommentarer:

martin sa...

Tyvärr fick jag inget svar av "konstnären" på min fråga i dagens aftonbladet chatt.

Jag frågade:

Vad är skillnaden mellan din teckning och en judekarikatyr?

Jag har försökt komma på vad som är skillnaden, kan inte komma på någon. Iaf inte från den uppenbara, vilka som blir arga och hur arga de blir. Plus, judekarikatyrer blir refuserade av de flesta större tidningar i västvärlden.

Björn Nilsson sa...

Jag kan ha fel, men det verkar vara den dumsmarta strategin att spela modig genom att angripa ett ganska ofarligt mål som Vilks använder. Killens konstnärliga talang i sig räcker nog inte för så mycket berömmelse. Varför inte hoppa på judarna? Man kan räkna med att eventuella mordpatruller, om de organiseras av israeler, kommer att vara mycket effektivare än den samling amatörer som nu påstås hota Vilks. Men reaktionen kommer nog inte att bli mordanslag utan snarare ekonomisk ruin pga bojkott. Med andra ord är det ofarligast att ge sig på muslimer.

martin sa...

Hmm, de är nog smartare än så. De skulle framhålla tecknaren som ett exempel på hur deras kultur förföljs och förlöjligas i Sverige. Det är krigslist.

Det är snarare den väg muslimer bör ta och det blir aldrig för sent för den mer genomtänkta strategin.

Mitt råd till muslimer är, idag tar ni namn, samlar alla ogenomtänkta uttalanden och skit som folk hasplar ur sig om muslimer. När tiden går och det värsta drevet lagt sig, så kan man ta kommandot över en annan debatt, en nyanserad debatt. I den kommer man tvinga alla att äta upp sina ord, alla de som i dagens klimat tar bladet från mun utan att tänka.

Kerstin sa...

Sedan kan jag inte låta bli att känna misstankens obehag komma krypande utmed ryggraden.
På senare tid har USA hittat flera "terrorister" i Sverige,och den senaste som de grep (var det i Tjeckien, eller var var det?) hade SÄPO frikänt helt efter undersökningar av honom. Han sitter väl fortfarande i fängelse i USA.
Vi minns ju också ett par afrikaner som kidnappades och forslades till ett av USA:s Gulagfängelser i Egypten och några som fick sina tillgångar frusna.
Så hittar man den här kvinnan i USA som hade mejlat till några på Irland, de där som nu påstås ha beslutat att mördat Vilks.
Så har vi de här amerikanska bombövningarna som är klart riktade mot Ryssland.

Alltihop luktar: Vi måste se till att terroristskräcken griper tag också om svenskarna så att de blir glada för att vi hjälper dem, skyddar dem, blir mer benägna att stödja våra krav på fler svenska soldater till vårt kolonialkrig i Afghanistan och dessutom hurrar för att vi så småningom inrättar en amerikansk flygbas i Sverige, kort sagt, att Sverige blir lydigare och inrangeras under vår kontroll.

Kan förstås ha fel, men nog finns det mycket som pekar i den riktningen.

Björn Nilsson sa...

Så ryggmjuka som svenska politiker är numera behövs det väl inga extra knep från USA:s sida för att tvinga sig in?

Kerstin sa...

Nu tycker jag visst att svenska regeringar kryper som löss för USA, allihop, men jag tror att de också är lite måna om att få svenska folket med sig när de beslutar om så stora saker. Jag tom tror att USA förstår den saken, för där insåg man ju behovet av riktigt saftiga lögner för att få amerikanerna med på attacker mot Afghanistan och Irak.

martin sa...

Tja, ena sida är väldigt pigg på att piska upp de egna leden med larviga teckningar och annat.

Varför skulle inte den andra sidan. Men det behöver inte vara en konspiration, rutinerade tjänstemän vet vad som väntas av dem, de känner pressen ovanifrån. De levererar resultat.

torberg sa...

Jag upprepar här gärna den tanke som luftas på annan plats i etern: Karikatyrer av judar handlar om en form av rasism. Judar är, bl a, en etnisk grupp och inte en specifik ståndpunkt i nån enda fråga. Judar kan vara ateister, anti-sionister, religiösa över hela skalan osv. Det är som att göra karikatyrer av "svarta". Att vara muslim innebär inte tillhörighet till någon bestämd etnisk grupp, det är en eller olika åsikter kallade religion. En eller flera ideologier, som vilken ideologi som helst. Som ska kunna drivas med på samma sätt som man driver med mina åsikter och tankar, men inte med min hudfärg eller typ av näsa.

Björn Nilsson sa...

Vilks verkar ha ett drag av "slicka uppåt, sparka nedåt". Man kan jämföra med Hillersberg som verkade sparka åt alla håll utan att fundera på konsekvenserna. Hillersberg kunde ju teckna också.

martin sa...

Snyggt försök torberg, men nu är det mer likt judekarikatyrer än du vill påstå. Muhammed bilderna är inte nått försök att göra en korrekt avbild av muhammed. Det är ett nedtecknande av tecknarnas fördomar emot muslimer från mellanöstern. Allt det du torberg skrev om judekarikatyrer gäller för dessa teckningar. För titta på teckningarna, de är karikatyrer av stereotyper.

Kerstin sa...

Tycker förresten att grisen mest liknar deGaulle, och honom ritade ju Disney som elefant :-)
De är också en slags grisar, fast i jätteformat.