söndag 7 mars 2010

Indien - gerillan mot städerna?

Det här är Kishanji, eller som han heter egentligen, Koteswar Rao, en av de högsta ledarna för det maoistiska upproret i Indien. Han påstås finnas någonstans i djunglerna på gränsen mellan delstaterna Västbengalen och Jharkhand och spelar en viktig politisk roll även om han av begripliga skäl inte visar upp sig så ofta, och särskilt inte på platser som går att räkna ut i förhand.

Enligt konstiga uppgifter som jag sett tidigare har maoisterna planerat ett maktövertagande i Indien till år 2050, men nu säger han att det kan ske mycket tidigare. Munväder, eller ...? Faktum är att centralregeringen insett att upproret är så stort att det inte kan slås ner lätt, och att det har stark lokal förankring på olika håll. Och har man kommit så långt att man förstår att det kommer att röra sig om åtskilliga år av inbördeskrig kanske det är bättre att testa förhandlingsvägen på allvar i stället.

Det nya är att Kishanji nu hotar med angrepp mot större städer om det inte blir något av med förhandlingarna med regeringen. Huvudstäderna i Västbengalen och Orissa skulle kunna vara mål, och det låter ju inte helt orimligt. Däremot uttalar han sig försonligt om ledaren för Jharkhands delstatsregering - det skulle kunna vara så att maoisterna faktiskt har kontakter på höga nivåer där. Att gerillan PLGA skulle ha kapacitet att verkligen ta över en jättestad som Kolkata låter helt otroligt med de resurser man har nu, däremot skulle man kunna utföra räder som skakar om lokalregeringen rejält. Att man skulle kunna kontrollera inte bara byar utan mindre städer på landsbygden låter däremot helt möjligt.

Ett frågetecken tidigare har varit att om det blir förhandlingar så skulle de maoistiska ledarna riskera sina liv om de kommer ut från djungelfästena. Men om man ser på förhandlingskraven så är den frågan egentligen löst: de vill att maoistiska ledare som sitter fångna nu skall sköta förhandlingarna. Men då kommer ju frågan om vad man egentligen skall förhandla om?

Inga kommentarer: