söndag 7 mars 2010

Ladda bössan inför Kvinnodagen

Att det är Internationella Kvinnodagen i morgon väcker väl viss uppmärksamhet. Om allihop räknas in rör det sig om drygt hälften av Jordens befolkning. Det kanske det gör även om diverse överklasstanter räknas bort, alltså de där som tycker att fler kvinnor i bolagsstyrelser är höjden av jämlikhet. Det är snarare höjden av fåneri. Som Torparhustrun skriver:

Det är en villfarelse att tro att högerns kvinnor skulle förändra näringslivets strukturer. Kvoteringsdebatten är en skenmanöver för att osynliggöra de verkliga intressemotsättningarna.


Flertalet kvinnor är inte överklasstanter, och en del tillhör de mest förtryckta grupperna i vår värld. Men det rör på sig. I den maoistiska armén i Nepal är flera tiotals procent kvinnor, och jag har sett antaganden om att om några år kanske hälften av soldaterna i den indiska motsvarigheten är kvinnor. De har många oförrätter att ge igen för, särskilt de kastlösa och de som tillhör stamfolken i Indien. När de kommer i rörelse finns det anledning för härskarna, vare sig det är överklassfarbröder eller -tanter, att börja kolla upp flyktvägarna! Det kanske också gäller de "starka kvinnor" som inte ser kvinnorörelsen som något annat än ett sätt att bättra på den egna karriären (medan kanske någon statligt subventionerad "liten polska" torkar upp skiten därhemma).

4 kommentarer:

Kerstin sa...

Jo just, det där att fler kvinnor i bolagens styrelse innebär ökad jämställdhet är struntprat. Det innebär bara ökad sådan inom överklassen. Och ökad jämlikhet handlar det ju definitivt inte om.

Hade antalet representanter av det egna könet inneburit ökad jämlikhet, så hade vi haft det för länge sedan, åtminstone mellan männen i samhället. Men det har vi inte. Ingen kan ju påstå att bara för att alla, i stort sett, som sitter som VD:ar eller i bolagsstyrelserna är män, så är jämlikheten mellan män i landet totalt, eller jättebra. Man kan heller inte påstå att jämställdheten mellan männen i samhället är total.

Björn Nilsson sa...

Ha, det där som du skriver i stycke två är ju ett sådant där genialiskt enkelt påpekande som visar att det ibland är svårt att se det som man ändå har precis framför näsan!

Jaha, Falkengren på banken, vad har du gjort för jämställdheten på sista tiden? Och för vem är du "förebild"?

Lena Källman sa...

Tack för citatet. Det var roligt!

Björn Nilsson sa...

Det är väl genom citatsnyltande som bloggosfären håller sig flytande antar jag ,,,