torsdag 11 mars 2010

Skor - ren skit!När var det platådojor var populära? Måste ha varit för bortåt trettio år sedan eller så. I alla fall lite närmre i tiden än när de utsvängda jeansen var poppis. Jag köpte aldrig utsvängda jeans fast jag provade ett par minns jag - av alla mystiska ställen på Arbetarboden! Jag testade men fick inte upp dem längre än till knäna ungefär! Så det fick vara. Köpte ett par mer normala brallor som det gick att arbeta i i stället.

Men åter till platåpjucken! Man skulle kunna tro att missfoster till dojor av den sorten skulle tillhöra historien och vara lyckligt bortglömda - men icke: som meddelas här är det ett snille som gjort en ny variant. Denna gång av elefantskit! Det var visst liv för några år sedan för att någon tillverkade krucifix av elefantspillning, men skor var något nytt. De måste ju vara ekologiskt riktiga i alla fall: när man tröttnar på dem kan de grävas ner i trädgårdslandet som gödning!

4 kommentarer:

Carl Jacobson sa...

Å, de utsvängda brallorna är mitten på 70-talet och faktiskt samtida med platådojan. fast platådojan har kommit tillbaka ett antal gånger - dock endast för kvinnfolk!

Elefantskit har visat sig vara användbart för allt möjligt - jag väntar bara på att få läsa om någon guru som utläser framtiden i den!

Björn Nilsson sa...

Undrar om man kan uppnå samma platå-effekt genom att skära till en vältorkad koskit från en vanlig svensk kohage och sätta den under skon?

Carl Jacobson sa...

Koskit är enligt min erfarenhet (som tidigare bonde) ett oerhört tufft material, så jag antar att det skulle fungera - åtminstone i soliigt väder.

Koskit är ju faktiskt ett vanligt byggnadsmaterial i stora delar av Afrika, men jag vet inte riktigt vilken effekt regnperioden har på sådana konstruktioner. Ett kontinuerligt underhållsarbete är vad jag har sett - dvs. så fort kon producerar är man där och klappar fast den nya komockan på husväggen...

Björn Nilsson sa...

Kodynga innehåller väl till stora delar samma material som man gör tegel av - tänk på soltorkat lertegel - så det bör passa bra som byggmaterial på ställen där det inte regnar för mycket. Möjligen skulle man kunna ha det som isoleringsmaterial i vår del av världen, men jag tror nog att det passar bättre för gödning eller energiproduktion här. Och "där ute" eldar man väl med spillning,