Borgarna brukar ju anklaga socialister för att göra folk initiativlösa och hjälplösa. "Folk kan inte göra något själv, de väntar bara på att 'samhället' ska komma och hjälpa dom!"
Men är det inte i själva verket detta som sker när kapitalismen brer ut sig - att kapitalismen (eller om vi kallar det "utvecklad marknadsekomi på kapitalistisk grund") skapar allt större hjälplöshet?
Vi skall ju knappt göra något själva, vi skall köpa varor och tjänster! Och gärna då varor av så tvivelaktig kvalitet att de knappt lönar sig att reparera om de skulle gå sönder – vilket ofta sker ganska fort. Förr kunde man stoppa strumpor eller vända på en utsliten skjortkrage och sy fast den igen - nu är det bortglömda konster. Slit och släng och full fart i näringslivet fram till den slutliga konkursen!
Vi jagas alltså in i ett tillstånd av alltmer panikartad och hjälplös konsumtion. Jo, jag känner till argumenten om "arbetsdelning" och vet att denna höjer samhällets produktivitet högst väsentligt, men med lite nationalekonomi i bakfickan känner jag också till något som kallas "avtande marginaleffekter".
Ju längre man driver något i en viss riktning, desto mindre utdelning får man för insatta resurser. Till slut riskerar man ett tillstånd där man slänger in mer i systemet än vad man får ut ur det. Det blir ren förlust alltså. När vi kommer i ett tillstånd av inlärd okunnighet är det en samhällsförlust, även om det är vinst för en del företagare.
Påminner inte det här resonemanget för övrig om vad jag vid ett tidigare tillfälle skrev om ödeläggande av yrkeskunskaper? Det är intressant att samtidigt som det larmas om "kunskapssamhälle" så ligger kunskaperna ibland illa till, om kapitalisterna själva får bestämma. Men jag har för mig att Marx skrev något ironiskt om det, att kapitalisterna lyckats få fram icke läskunniga tryckeriarbetare! (Nu har jag kollat: det stämmer, det gällde barnarbetare på tryckerier som gjorde enkla manuella jobb som att mata papper och sedan kickades ut när de blev för gamla - de fick aldrig chansen att lära sig jobbet, och så var de ju ofta inte läskunniga.)
Kapitalismen har klart nedbrytande drag som det gäller att se upp för!
2 kommentarer:
Det var bra skrivet tycker jag. I bland vill man återvinna saker, även om det känns lite dumt. Det är därför jag aktar mig för att skriva riktigt bra saker på andras bloggar, då kanske jag inte har något kvar till min egen sen... :)
Äsch, cyberrymden är gränslös. Det är bara att kopiera och återanvända, redigera om vid behov etc. Man kan ösa in hur mycket som helst. Kommer man på en bra idé när man skriver en kommentar någonstans så förtjänar den att återanvändas. Och som ekonom tycker jag att det är ekonomiskt!
Skicka en kommentar