söndag 21 mars 2010

Finnarna och deras släktingar


Framstående finsk kulturpersonlighet - M A Numminen

För en tid sedan avslöjade jag den uppenbara relationen mellan etrusker och finnar. Men via den ständigt lika läsvärda bloggen Ting och Tankar blir jag uppmärksammad på en genetisk undersökning i Finland som visar såväl förväntade som mindre förväntade uppgifter om finnarnas ursprung. Förhållandena blir alltså mer komplicerade än vad man tänkt sig. Hör här:

Visserligen antas finnar och ungrare tillhöra samma språkgrupp, men genetiskt verkar de inte ha mycket med varandra att göra. Kopplingar mellan språk och gener skall man alltså vara försiktig med. Är samlingsbeteckningen "finsk-ugriska språk" så lyckad egentligen?

Att finlandssvenskar är besläktade med rikssvenskar är inte så konstigt, men att finnar och holländare står nära varandra genetiskt verkar däremot mystiskt. Annars har dagens finnar nära genetiska släktingar i Murom-området. Murom är en stad vid floden Oka, långt öster om Moskva. Det sista kan vi ju svälja, med tanke på att grupper som talar finska språk finns utspridda från östra Ryssland och in i Sibirien. Volgafinnarna är ju ett känt exempel. Några volgaholländare har jag däremot aldrig hört talas om (däremot volgatyskar, men de kom dit på 1700-talet).

18 kommentarer:

Carl Jacobson sa...

Ett folk kan byta språk på ett par generationer när det inträffar ekonomisk-politiska förändringar, men de kan inte byta gener.

Vad kommer kelterna ifrån egentligen, frågas det ibland här.

Det genetiska svaret är att de - något överraskande -är närmast släkt med folket på spanska nordkusten.

Björn Nilsson sa...

Kelter - släkt med basker (och gamla iberer?)?

Enligt Robert Graves var germanerna på Tacitus' tid egentligen kelter.

Jaja, om några generationer kanske de flesta människor pratar åtminstone lite mandarin, utan att vara det minsta östasiatiska i övrigt.

Wonder Warthog sa...

Hmmm, är det därför jag alltid klampar omkring i träskor?

Näe det är nog bäst att tro på von Däniken att vi är hitflugna från en galax långt långt borta allihop!

Björn Nilsson sa...

Jag trodde finnar trampade omkring i gummistövlar (obs! svarta sådana, inte i någon glad färg så att folk kan få för sig att det är en svensk som kommer) från Nokia. (För Nokia gör väl stövlar, va?)

Minns ett radioprogram med Mark Levengood där han hävdade att finska arbetare ser sura ut och har fula kläder. Jojo, man kan hacka på det arbetande folket när man själv kommit upp i smöret!

Jan Wiklund sa...

Jag vill minnas att holländarnas rikedomar på 1500-1600-talen kom från östersjöhandeln. På den tiden fanns det bara 100.000 finnar, så det kanske inte behövs så många holländare som etablerar sig vid kusten för att det ska märkas.

Björn Nilsson sa...

Låter konstigt i alla fall. Det tyska inflytandet (Hansan) borde ju vara större. Hansestäderna fanns ju ända upp till Finska viken (Reval). Man måste väl till Göteborg för att hitta något större holländskt inslag.

Sixten Andréasson sa...

Ja, det mesta är både skojigt och i en del fall också riktigt.
Men ur vetenskaplig synpunkt bör skpepsis råda om genforskning också. Stora framsteg har gjorts men troligen för tidigt att slå fast varifrån folk och stammar kom.
Media hakar på det nya och tyvärr har forskare lätt för att utnyttja detta intresse.

Björn Nilsson sa...

Det borde finnas ganska stora finska inslag (både gamla och nya) nedåt dina hemtrakter. Dels har jag för mig att en massa finnar togs ned till Blekinge på 1600-talet när Karlskrona anlades. Har för mig att de hade egen församling och präst ett tag. Dels bör det ha kommit en hel del nyare finska invandrare till alla industrier som fanns förr runtom i Blekinge, och kanske i Kristianstad med omnejd också?

En del blekingar är ganska svartmuskiga har jag fått för mig. Farfarsfar kom från Femmeryd i Jämjö. Hur han såg ut vet jag inte, men farfar såg ut som en liten svart italienare. Skumt. Rätt stora delar av den släkten har jag koll på flera hundra år tillbaka i tiden, men jag har inte hittat några inslag utifrån. Bara folk från Jämjö och Ramdala.

Sixten Andréasson sa...

Jojo, Björn. Det ansågs i mina hemtrakter att blekingar var farliga och hade lätt att ta till kniv i slagsmål. Så som tattare gjorde - man skulle slåss ärligt med bara knytnävarna.
Har också läst om att Karlskrona som grundades som flottbas på 1600-talet åstadkoms av invandrare från andra delar av Sverige, främst Finland.
En dåligt utförd DNA-undersökning kan få fram att sydsvenskar är egentligen finnar och kanske rentav släkt med etruskerna!
Den som lever får se.

Björn Nilsson sa...

Javisst, har du inte hört det gamla talesättet "Hej, veck, en Jämjöbo!"? Det gällde tydligen att passa sig för de där ilskna figurerna.

tingotankar sa...

Finsk-Ugriska språk är en helt relevant beteckning just eftersom den anger språkens inbördes släktskap och har inget att göra med folkgrupper. Precis som vi är skriver på ett Indo-Europeiskt språk som är närmare besläktat med Hindu än med Finska - även om vi genetiskt sett är närmare finnarna.

Tänk på att närheten genetiskt med holländarna basras på att det är dessa man jämfört med. Jämförandet av genomer har inte inkluderat alla nu levande populationer i Europa. Så ni kan gott lämna träskorna i garderoben ;-)

Björn Nilsson sa...

Tack för klarläggandet, det är uppfattat!

Jag har inte ens några träskor... kanske lika bra det.

Wonder Warthog sa...

Jag tänkte att mina käskopfgener (jag har varit i Belgien en del och många belgare refererar till holländare som "osthuvuden", jag kör med uttalsstavning) slår igenom så till den milda grad att jag inte kan kasta stövel längre. Än mindre basta! Har väl mjuknat efter alla år i Sverige och blivit en hurri!

Björn Nilsson sa...

"Osthuvud", det var kul! Annars kan man ju tänka sig att en del holländare blivit lite konstiga och mjukost-artade i skallen pga för många besök i lokaler som tillhandahåller skumma rökverk.

Kollade ett holländskt lexikon, och det verkar kunna vara "kaaskop".

Och tänk på att Sverige, som den store Rudbeck påvisade, är den mänskliga kulturens urhem och vagga. Och där plågar man sig inte med någon jäkla bastu med så het luft så man inte kan andaa!

Anonym sa...

Björn, jaså du har släktled nedåt de mörka trakterna i Blekinge? Det kom en del valloner till södra Sverige, jag inbillar mig att dom inte var blonda

eldorado

Björn Nilsson sa...

Har faktiskt ett vallon-inslag i 1700-talssläkten också. Men de bodde i Österbybruk i Uppland.

Anonym sa...

Det är väl känt att en spansk eskader strandade utanför Karlskrona under Napoleonkriget. Spanjorerna var i fransk tjänst, mer eller mindre frivilligt. En styrka vars främsta uppgift var att invadera Sverige låg grupperad i Danmark. Chef var faktiskt Jean Baptist Bernadotte. Några av dessa strandade spanjorer sägs ha blivit kvar i Blekinge.

Där har ni en tråd att ta upp.

Björn Nilsson sa...

Inte väl känt av mig, men man lär sig något nytt varje dag. Vem vet vad dessa förmodligen svartmuskiga utlänningar kan ha haft för sig när de tog sig i land! Fast inte i min släkt, vad jag vet!