Varför finns det svenska soldater i Afganistan? Det verkar att dem är så duktiga där att dem dödar varandra och försvarsmakten mörklägger det. Vet dem svenska soldaterna vad dem håller på med?
Det står "dem" fyra gånger - på samtliga ställen där det borde ha stått "de". Det är nästan så det verkar komiskt, om man nu inte tycker att det borde vara högre nivå på språkkänslan hos en fyrtionioåring. "att dem" är inte heller någon lyckad konstruktion om man håller sig till svensk normal grammatik.
Det går utför med fosterlandet. Det verkar som om ett flertal av regeringens ministrar (i alla fall det flertal man hör något om) har styrt in i något annat universum och numera inte har så mycket markkontakt. Det kanske är ett symptom på att den borgerliga politiken (vilket naturligtvis innefattar mycket av vad oppositionen håller på med) har allt mindre med verkligheten att göra. När blir det slut på dårhuset?
Vi kollar Vilgot på arbetslinjen i stället. Det är roligare.
9 kommentarer:
Jag har också slagits av hur ofta det blir galet med de, dem och dom!
Undrar vad det beror på, lärs det ut galet eller är det helt enkelt för lite grammatisk utbildning nu för tiden?
Det är naturligtvis nutidens helt värdelösa och förslappade ungdom! Samt den här påstådda 49-åringen och några andra halvgaggiga figurer. "Dom snackar som en påse nötter" som man sa förr i tiden.
Det handlar väl om HUR skolan utbildar barn och ungdomar. Någon gång på 70-talet utgick ett påbud från skolstyrelsen (tror jag det var) om att det från och med nu skulle bli tillåtet i skolan att skriva "dom" där vi säger "dom". Resultatet blev ren förvirring.
Jag gissar att de som inte kan reglerna för när man använder "de" och "dem" har fått lära sig att skriva "dom" i alla lägen. Men så ser de och läser vad gamlingarna har skrivit/skriver, de som skiljer mellan subjektsform och objektsform, och tänker sig att det är finare att göra det. Men eftersom de inte kan reglerna blir det rena bedrövelsen.
Jag reagerar dessutom på ett annat fenomen som idag syns överallt, och som jag till min förtvivlan ibland kommer på mig själv med att göra mig skyldig till, nämligen att skriva "de som" där det borde stå "dem som".
Vi har regeln att preposition ska följas av objektsform och att objekt ska stå i objektsform. "Jag såg på henne att hon....". få skriver fel här.
Men här skriver nästan alla fel:
"Man kan inte skylla på de (subjektsform) som inte var med".
jfr detta som ingen skriver:
"Man ska inte skylla på jag (subjektsform) som inte var med".
Här skriver alla rätt nämligen:
"Man ska inte skylla på mig (objektsform=rätt) som inte var med".
Alltså borde man skriva:
"Man ska inte skylla på dem som inte var med".
Tur att verbens pluralformer utgått ur det skrivna språket, annars skulle det väl bli ännu mer konstiga formuleringar.
Du tar upp just de fall av de/dem där jag själv har svårt att träffa rätt. Fast jag brukar slingra mig undan tveksamheter genom att ändra formuleringarna. Som i ditt exempel: "Hacka inte på de frånvarande!"
Vi kan trösta oss med att grammatiska krångligheter försvinner med tiden. Antagligen kommer ingen om hundra år sen att skilja mellan de och dem, precis som ingen längre skiljer mellan de veta och han vet. Det finns ju faktiskt ingen anledning att hålla på med redundant information.
Alla invandrare som kommer och måste lära sig språket och i många fall förenklar det bidrar naturligtvis, precis som alla danskar och fransmän i England för tusen år sen rensade bort det språkets grammatiska blindgångar.
Jäkla busar, de förstörde anglosaxarnas fina gamla språk som "Beowulf" skrevs på! Vad är engelskan idag? En rotvälska och blandning av allt möjligt!
Vänta lite nu.
Det är ju fullt möjligt att personen inte har så många års utbildning i svenska. Han kanske kan ha dyslexi?
Det är inte jysst att skoja med någon som har en åsikt och modet att framföra den trots lite brister i språket.
Själv stavar jag som en kratta. Oftast beror det på fingrarna som inte lirar med tangentbordet, men långt ifrån alltid.
Eldorado
Fast Jan Wiklund
Det är inte riktigt så enkelt med de här formerna som att det bara blir enklare om de försvinner, för de fyller en väsentlig funktion för innebörden och förståelsen.
Det är ju dessutom inte så att språket blir klarare och enklare att lära sig, som ex. invandrare, om man först lär sig hur objektsformerna ser ut, för att sedan också tvingas lära sig att i de här speciella fallen använder vi emellertid inte objektsform, fast det är objekt i satsen.
För jag tror att det kommer att dröja länge innan alla objektsformerna är borta och innan vi självklart säger att: "Han gav boken till jag i morse."
Språk handlar också lite om klarhet och logik. Inte ens i engelskan har objektsformen på personliga pronomen försvunnit trots att engelskan har en väldigt förenklad grammatik - men just med bara undantag från allting vilket gör engelskan till ett enkelt nybörjarspråk men till ett språk som bara blir svårare och mer krångligt ju mer man ska lära sig av det.
Eldorado: När jag läser kommentarerna till vissa tidningsartiklar undrar jag om inte just dagstidningarnas kommentarsfält är samlingsplatsen nummer ett för folk med läs- och skrivproblem. Först läser de en artikel som de inte begriper, sedan skriver de någon illa stavad, illa tänkt och halvt obegriplig kommentar. Taskigt skrivet av mig kanske, men så känner jag!!! Nå, det är väl ett demokratiskt inslag i livet. Alla har rätt att yttra sig. Bara det att den som följer parollen "skriv som du talar" kommer att få problem med förståelsen.
Skicka en kommentar