söndag 7 mars 2010

Island röstar


Här är ett klipp från isländska tidningen Morgunblaðið. Jag tror att det står att det inte blir något slutresultat förrän i morgon. Ett ställe som heter Grimsey kommer inte in med siffrorna förrän då, Men det hela verkar avgjort, eftersom SvD redan har skrivit att 54,5 procent av de berättigade har röstat och att 93,6 procent röstat nej till att slänga pengar åt Holland och England.

Ibland har det gått bra för Island, men i allmänhet har landet varit den milt sagt fattige kusinen långt borta i världen, så det är bra att folk där säger ifrån. Det är skandal att inte den nordiska solidariteten (finns någon sådan egentligen?) har gått in och gett islänningarna ett extra kraftfullt stöd. Norge hade kunnat lägga upp en slant från sin oljefond, Sverige hade åtminstone kunnat gett politiskt stöd. Men icke ... . Det är ynkligt.

Men islänningarna kan sluta sig till andra europeer som vägrar betala för den kris som de inte orsakat. När en internationell elit av finansmatadorer och deras påhejare inom nationalekonomi och politik driver fram kriser (Island hyllades ju för inte så länge sedan för att landets banker var så fantastiskt duktiga när de gjorde sina luftaffärer) har folken ingen anledning att betala. Eller om de kanske kan betala med luftpengar ... luftpengar ut och luftpengar in, är inte det ett bra förslag?

Efter vad som hänt i flera länder nyligen torde EU och EMU vara ett mindre lockande alternativ för islänningarna också. Varför skall Island med i EU? För att EU-ländernas överdimensionerade fiskeflottor skall få några nya fiskevatten att plundra?

Inga kommentarer: