fredag 12 mars 2010

Några bloggposter att återanvända

Nyss blev jag påmind om ett av mina blogginlägg som inte är pinfärskt direkt. Men vid omläsning tyckte jag det fortfarande håller bra, och så slog mig tanken att jag skulle ju kunna lägga några länkar till andra gamla inlägg som förtjänar att inte glömmas bort. Miljövänlig återvinning!

Gemensamt för dem alla är att de handlar om aspekter av socialistiskt tänkande som är av högsta vikt, men som de flesta som kallar sig vänster struntar i. Och struntar man i det viktiga finns det en klar risk att man blir irrelevant.

Det här fattar många nog ganska bra (att det finns folk på arbetsmarknaden som är väldigt utsatta) men antag att man går vidare till de stora grupperna av tjänstemän - räknas inte de, trots att hotet mot dem blir allt större i globaliseringens kapplöpning mot botten? Kolla in den här gamla bloggposten, där det finns fler hänvisningar till ytterligare bra läsning! Potentiellt finns det verkligt stor sprängkraft i en "medelklass" som upptäcker att marken under dess fötter vittrar bort. Men vad tänker den göra åt det?

Planekonomi har jag skrivit om flera gånger, bland annat här. Eller ta det här om virtuella världar. Allt detta tror jag är viktigt för en socialistisk rörelse att ha grepp på. Läs det här och kom igen och bevisa att jag har fel!

4 kommentarer:

Kertin sa...

Medelklassen gör ingenting, och inte heller arbetarklassen, förrän den sett att allt de äger tas ifrån dem eller mycket snart tas ifrån dem.
Det är därför 2/3 samhället är så fantastiskt vad gäller att behålla det ojämlika samhället. Så länge majoriteten i samhället lever väl, händer ingenting, och de borgerliga partierna, från höger till vänster, riskerar ingenting. De har en majoritet ovasett. Den där frånsprungna tredjedelen kan man trampa på hur mycket som helst, den kan ingenting göra.

Björn Nilsson sa...

Men nu är du väl pessimistisk igen, Kerstin!

Kerstin sa...

Jo jag är pessimistisk, en riktig olyckskorp faktiskt. Tycker du att historien ger en anledning att vara annat?

Björn Nilsson sa...

Det drar ju mot vår i alla fall!