fredag 12 mars 2010

Inte bara rispande


Vad är nu detta för mystiska bitar med inristade mönster? Det är inget vanligt klottrande, det är ungefär 60 000 år gamla skärvor av strutsägg från Sydafrika som människor har ristat på. Strutsägg är stora och hårda och håller för sådan behandling.

Det intressanta här är att man kan fundera på sambandet mellan människans utveckling och konsten, eller våra föregångares petande och mixtrande med sin omgivning. Att plocka upp ett strutsägg och äta upp dess innehåll är inte så konstigt. Att använda det som kärl att transportera vatten eller andra nyttigheter är ett steg framåt.

Men att börja rista mönster i äggskal, det är märkligt. Varför fick människor tanken att göra det? Tydligen var det vissa grupper som gjorde det, andra inte, och det här var ett påhitt som kom och gick. Men ändå ristade människor streck och kanske betydde strecken något. Kan det ha varit väldigt tidiga kalendrar? - När man inte vet kan man åtminstone vara förbryllad och fascinerad.

Kanske det var några stycken därnere som tyckte det var kul att rita raka streck och därmed lade grunden för tiotusentals år av konstnärlig verksamhet och klotter? Och kanske de som gjorde detta blev lite smartare, lite bättre att utforska och utnyttja omgivningen, det kanske var så att klottret "slog sig på hjärnan" på urmänniskorna så att de så småningom kunde utvecklas till sådana som vi ... som ju är jättesmarta ...

2 kommentarer:

Eva Berglund sa...

Spännande :-)

Nyhet för mig

Björn Nilsson sa...

Jo, det var det för mig också ända tills jag läste den där artikeln!