torsdag 4 mars 2010

Var etruskerna finnar?

Jag nämnde i ett tidigare inlägg spekulationer om etruskernas härkomst. Ett alternativ som inte nämnts är att de kan ha varit finnar. Vad grundar jag detta på? Jo, betrakta först den skulpterade damen på den översta bilden, en etruskisk överklass-donna ...
... och kasta sedan en blick på finska Tuula (underbar underbetald undersköterska) som figurerar bland annat som seriefigur i Dagens Nyheter - säg, är det inte en nästan skrämmande likhet!? Kan man inte lägga fram hypotesen att etruskerna var ättlingar av en tidig finsk-ugrisk invandring till Italien? (Nähä, inte det ... surputtar!)


7 kommentarer:

Anonym sa...

haha!!:)) Härligt inlägg.

Kerstin sa...

Ingenting piggar upp så mycket som nya fräscha hypoteser om forna kulturer och deras uppkomst. Det här förslaget var verkligen uppiggande. Jag skrattade gott flera minuter när jag läste det :-).

Björn Nilsson sa...

Det var nog de där näsorna som satte mig på spåret ...

Wonder Warthog sa...

Jo för fan, jag är inte sur och hänger på din teori! Nu ska vi bara finna ut var dom där jävla Mumintrollen kommer ifrån.

Björn Nilsson sa...

Mumintrollen? - Det kanske i början var en endemisk art av övervintrare från Prekambrium som bet sig fast på Tove Janssons lilla ö i den finska arkipelagen, för att sedan åter sprida sig över världen!

Pierre Gilly sa...

Har den där etruskiskan väldigt sneda ögon? Undrar vad Herman Lunborg skulle ha sagt. Bortsett från att personen är kriminell då...

Björn Nilsson sa...

En del finnar är väl lite snedögda också?