måndag 26 januari 2009

Bolivia säger "Sí"

Jo, som jag redan skrev igår så är jag inget vidare på spanska, men kan gissa i alla fall vad det här betyder:

El presidente Evo Morales celebró la noche de este domingo el triunfo del Sí en el referendo constitucional que se registró en el país y a la vez anunció la refundación inmediata del Estado boliviano.

Jaha, presidenten firade under söndagsnatten segern i folkomröstningen och tillkännagav samtidigt en omedelbar nystart för den bolivianska staten. Mer uppgifter om siffror och fördelning över landet:

La nueva Constitución Política del Estado (CPE) fue aprobada este domingo con el 61,96 por ciento de los votantes en el referendo constitucional, según los resultados en boca de urna difundidos por Televisión Boliviana (TVB) canal 7.

En contraste a esa cifra, el No obtuvo el 36,52 por ciento. Entre blancos y nulos se registró 1,51 por ciento.

El Sí ganó en seis departamentos: La Paz, Cochabamba, Oruro, Potosí, Tarija y Pando.

En tanto el No venció en tres departamentos; Santa Cruz, Beni y Chuquisaca.
Nära 62 procent för, 36½ procent mot, 1½ procent blanka eller ogiltiga. Ännu en jordskredsseger. Samtidigt finns en kvardröjande oroande splittring: "nej"
vann i tre departement, och frågan är om de tänker ställa till bråk för den sakens skull. Att göra utbrytningsförsök exempelvis. Ett skäl för dem att inte göra det är att de är omgivna av makter som inte önskar en balkanisering av Bolivia.

För den som ser demokratin som ett verktyg som folket har för att förbättra sina villkor är det här en positiv utveckling och man får hoppas att den fortsätter. Bolivia är fattigt men har nog goda möjligheter till utveckling som gynnar alla medborgare - nu när även den indianska befolkningen har medborgerliga rättigheter. Det är verkligen en revolution som rullar på därnere!

Inga kommentarer: