tisdag 6 januari 2009

Al Quaida - Israel - samma tänkande?

Jag skrev för några dagar sedan en kritisk betraktelse över demokratin och dess ansvar för diverse illdåd under det senaste århundradet. I själva verket om 1900-talet, för diskuterar vi det nya årtusendet har det blivit ännu sämre för demokratin. Men faktum är ju, att tar vi demokratin på allvar, menar vi att folket ytterst är ansvarigt för att regeringarna sköter sig, uppstår intressanta effekter. Jag skall försöka resonera lite om detta från olika synvinklar.

Militanta muslimska grupper hävdar att det är tillåtet att slå till mot civila mål i väst. Det är dels en tvivelaktig hållning enligt normala islamska principer, dels politisk tokeri eftersom attentat sällan fungerar (annat än negativt) och att i praktiken har folk rätt små möjligheter att få regeringar att ändra sig. Men det går ju att säga att spanjorer eller engelsmän i gemen är ansvariga sina regeringars missdåd eftersom de dels har valt dessa styrelsepersoner, dels inte avsätter och straffar dem när de bär sig illa åt. Afghaner skulle kunna säga samma sak om Sverige: ni skickar ockupationstrupper som vi inte vill ha, ni gör inget åt det, då kan vi gott få smälla någon bomb i Stockholm för att demonstrera vårt missnöje. Det spelar ingen roll vem som går åt, ni är ju alla skyldiga genom er slapphet!

Vi är nog i gemen ganska eniga om att - även om denna extremmuslimska argumentation om vår skyldighet har stark underbyggnad - vi inte vill ha söndersprängda och lemlästade människor på gatorna i vårt land. Och ingen annan stans heller.

Men nu kommer ett annat intressant förhållande in. På bloggar här och där de senaste veckorna har jag sett citat från diverse personer som kräver ett fullständigt kollektivt ansvar av palestinier och araber i allmänhet. De är alla ansvariga, det är rätt att bomba och förgöra dem om några bland dem befinns uppträda fel enligt Israel. Gaza röstade för Hamas i fria val, då är det rätt att bomba dem! En del libaneser gör motstånd - bomba dem alla! Straffa, straffa, straffa!

(En cynisk person kanske skulle viska om att de tyska nazisternas motivering till Kristallnatten fanns i att en person från denna illa behandlade grupp sköt en tysk diplomat - en attentatsman, hundratusentals skyldiga!)

Här är enigheten mindre. Det finns många människor som faktiskt anser att enorma kollektiva bestraffningar ÄR tillåtna. Rena krigsförbrytelser är plötsligt tillåtna när det gäller araber. Hur kan det komma sig? Jag ser inte några större skillnader mellan det grundläggande resonemanget hos Al Qaida och israeliska politiker och miltärer i detta fall: de förespråkar grovt övervåld mot hela civila samhällen för att uppnå politiska mål. De är båda terrorister. Skillnaden är att Israels ledare är ledare för en stat och därmed skulle kunna skickas iväg till den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag att svara för sina gärningar. Israel har också enormt mycket större resurser, samt mäktiga beskyddare. Al-Qaida är ett fall för vanliga civila domstolar och de extrema grupperna verkar inte kunna göra så mycket skada utanför sina kärnområden.

Huruvida Reinfeldt och Tolgfors har kvalificerat sig för en rättsprocess ännu vet jag inte, men det kanske går att bli av med dem nästa val, innan de hunnit ställa till med något verkligt illa. Men det kanske vore läge för en del liberaler och undra att fundera över varför vissa kollektiva bestraffningar är tillåtna men inte andra!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket bra poäng Björn.

Dessutom är det, såvitt jag vet, förbjudet enligt Genevekonventionen att bestraffa ockuperade folk kollektivt.

Björn Nilsson sa...

Naturligtvis är det förbjudet. Men vad bryr sig väl Israels ledare om Genevekonventionen?