måndag 5 januari 2009

baksluga idioter

Det finns en historia bakom Hamas. Jag tycker det mesta som står i den här artikeln verkar bekant sedan tidigare, men den kan vara en bra sammanfattning. När PLO, som bestod av borgerliga nationalister och vänster, kämpade mot Israel (jo, det gjorde man faktiskt en gång i tiden) uppmuntrade Israel och USA en liten extrem islamsk grupp. Medan man jagade bort palestinier som företrädde en Gandhi-inspirerad motståndslinje kunde hamas byggas upp med bidrag från Saudiarabien. Motiveringen verkar ganska fantastisk (det låter så dumt så det kanske är sant!): Om folk var i moskéerna och bad sina böner skulle de hålla sig borta från vänstergrupper som bekämpade den israeliska ockupationen! Hamas kunde bygga upp sin organisation och media, sin sociala verksamhet och hatkampanjer under skydd av ockupationsmakten.

Resten är historia, som man brukar säga. Den lilla orosanden som skulle ställa till det för PLO började leva sitt eget liv... . PLO innehöll folk som det var ganska lätt att prata med om man pratade med dem på rätt sätt, men också en fruktansvärd korruption och pampvälde. När palestinierna valde hamas valde man folk som är betydligt svårare att ha att göra med, men också effektivare och mindre korrupta. En delvis liknande process skedde i Libanon där israelerna gick in och förstörde, och ut ur förstörelsen kom en ny fruktansvärd motståndare.

Återigen får jag citera vad Axel Oxenstierna sade till sonen: "Du skulle bli förvånad om du visste med vilken ringa vishet denna världen styres." Och maken till idioter, baksluga idioter visserligen, men idioter i alla fall, än de som varit ansvariga för den här politiken i USA och Israel får man nog leta efter. Det är skamligt att de får hålla på mitt sitt fumlande med länder och människoliv. Åtalspunkten kunde bli "brott mot mänskligheten" och sedan parkering i en cell i Nederländerna.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns ett citat från Mao som jag inte kommer ihåg exakt. "Reaktionärerna lyfter ideligen upp stenar för att sen tappa dem på sina egna fötter."
Passar väl in på detta?

Björn Nilsson sa...

Jo, det var nog något kinesiskt talesätt som han plockade upp och använde. Och det passar bra på amrisarna, om man också tänker på hur de hjälpte fram motsvarande grupper till Hamas fast i Afghanistan en gång i tiden. Och nu sitter de där med sina talibaner.

Anonym sa...

Å andra sidan ville Israels ledargarnityr också splittra palestinierna och gärna skapa inbördeskrig bland dem. Man lyckades faktiskt med det.

Björn Nilsson sa...

Ja, de korrupta gossarna i PLO ställer upp på nästan vad som helst, inklusive att vara ockupanternas förlängda arm mot motståndet.