fredag 9 januari 2009

Hamas gömmer sig i fiolerna?


Dirigenten Daniel Barenboim är den enda person i världen som har såväl israeliskt som palestinskt medborgarskap. Han leder Väst-östliga divanorkestern som finns på Västbanken och där palestinska och israeliska musiker samverkar. I Gaza finns - ursäkta, fanns - en systerinstitution. DN berättar i en notis att såväl skolbyggnader som instrument har förstörts.

Tidigare kunde skolorna i Gaza och på Västbanken åtminstone kommunicera och till och med tävla med varandra via videolänk. De tilläts naturligtvis inte att träffas direkt. Varför? Och varför är det nödvändigt att bomba söner en musikskola?

Naturligtvis kan bombkastarna komma med sina vanliga valser om att hamas gömde sig i skolan. Finns det någon som tror dem längre? Varför inte i stället sätta etiketten "kulturmord" på det hela. Araber som spelar klassisk europeisk musik, det kan inte tillåtas! Kulturen är det kitt som håller samhället samman. När israelerna förstör de mänskliga kontakterna mellan palestinska kulturcentra, och sedan förstör institutionerna själva, är det förmodligen en helt medveten strategi för att upplösa det palestinska samhället. Det ingår i samma strategi som att bomba skolor, sjukhus, religiösa institutioner, begravningsplatser - ett fungerande palestinskt samhälle skall inte tillåtas existera, det skall förvandlas till en oorganiserad mängd människor som kan jagas bort. Men har israelerna tänkt på att de organisationer som ändå kommer att finnas kvar är de som är vana att arbeta underjordiskt och våldsamt - som Hamas.

Hamas är ledande i motståndet mot Israel. Om det nu är folk som å ena sidan tycker att Israel gör fel men å andra sidan Hamas inte är bra kanske man kunde fundera på den palestinska vänstern och om den kunde backas upp.

Inga kommentarer: