lördag 24 januari 2009

Shoe-in i London


Jag nämnde tidigare att det demonstreras för Palestina på flera håll i världen idag. Här är en rapport från London. Den innehåller ovanstående, nedanstående samt ytterligare en del bilder. Tydligen inte så jättestor demo där heller, men man ägnade sig bland annat åt en shoe-in. Av bilden att döma handlar det om att kasta skodon åt något lämpligt håll. BBC anses ha uppträtt olämpligt (undfallande för Israel) och det är kanske så att frågan om solidaritet med Gaza ohjälpligt blandas ihop med lokala frågor i olika länder.

För Sveriges del hittar man ju de flesta politiker med låt oss säga märkliga uppfattningar om rätt och fel i Palestina inom Allianspartierna (och i den rödgröna alliansens högerflygel, fast de jyckarna ligger rätt lågt just nu misstänker jag). Allianspolitiker som exempelvis vill "spara" i vården tycker säkert att man kan spara in på palestinier också. Allt hänger ihop i denna värld, på det ena eller andra sättet. Men jag tycker fortfarande av utrikesexcellensen Bildt inte är helt fel ute vad det gäller synpunkter om Palestina. Det räcker gott att skälla när han har helfel, när han åtminstone har halvrätt kan man lämpligen ta det lugnare.

I stället för att bråka om eventuell "smuggling" i tunnlar in i Gaza kan det nu vara läge att granska de handlare som "smugglar" ut israeliska varor under andra landsbeteckningar. Det är ju att göra det globala lokalt och vice versa. När apartheidregimen härskade i Sydafrika spelade faktiskt konsumentbojkotter av varor därifrån en viss roll vad det gällde att väcka opinion mot skurkväldet och skada dess ekonomi. Samma kan gälla Israel. Det vet nog de israeliska ledarna, och därmed blir de hyperkänsliga för all sorts kritik.Undrar vad som hände med skorna sedan? Försökte någon pussla ihop dem till par igen, för återanvändning?

2 kommentarer:

Anonym sa...

I motsats till andra TV-kanaler i Storbritannien (Channel 4, ITV, m.fl.) har BBC beslutat att inte sända en annons för humanitär hjälp till Gaza, eftersom - säger man - det skulle undergräva BBCs trovärdighet som 2objektivt nyhetsmedium"!

Och såväl de verkliga, som de verbala skorna haglar - och det med rätta!

Björn Nilsson sa...

Intressant. Genom det här tappar de ännu mer trovärdighet. Verkar inte vara de största smartskallarna som sitter i BBC:s ledning idag.