lördag 24 januari 2009

Palestina igen


Så var det en samling människor på Sergels torg igen, lördag eftermiddag, gråkulet väder och mycket ilska mot hur palestinierna behandlas. Fortfarande rätt mycket folk som ställer upp, men jag undrar om det inte är dags att sätta punkt för lördagsmanifestationerna nu tills något nytt allvarligt händer. Det behöver ju inte betyda nedlagd kamp, däremot att den förs på andra plan. Exempelvis bojkottaktioner som riktas mot den israeliska staten och mot företag som på något sätt stödjer ockupationspolitiken. Att aktivt agitera för att Israel skall dras inför domstol och svara för fosforbomber, bombningar av civila mål och liknande är också lämpligt - de politiska partierna och deras företrädare kan ställas mot väggen. Svaren kommer att noteras.Gråkulet väder som sagt, det gällde att bylta på sig rätt bra idag.Torget kanske var fullt till en tredjedel, en rejäl skillnad mot för två veckor sedan när det var smockfullt. Men jag tycker det ändå är bra att det gick att få ihop så här många. Här talar Lars Ohly. Även en talare från Gaza var med via länk.En del israelförespråkare lär vara upprörda över jämförelser mellan Gaza idag och Warszawa 1943. Är det inte bättre att vara upprörd över de faktiska handlingarna?Islams gröna flaggor ser närmast ut att vara olivfärgade. Har detta någon betydelse?

Tzipi Livni är en av tre i den högsta israeliska ledningen. Av någon anledning är det hon som blivit mest avskydd tror jag. Varför? För att hon är utrikesminister och syns mest i omvärlden, eller för att man förväntar sig att en kvinna inte skall ställa upp på bombningar av skolor och sjukhus, på att begå krigsbrott?
Demonstrationstäten ger sig av från Sergels torg, upp på Drottninggatan.Sista bilden - på väg mot Norrmalmstorg, sedan Strandvägen och Israels ambassad. Undrar om inte just det här röda gänget tillhör Rättvisepartiet Socialisterna, en gruppering av trotskistisk typ som anklagats för att låta insamlade pengar till Gaza i stället hamna hos en systerorganisation i Israel?

Håller på att försöka ladda upp en ganska lång film från avtåget från Sergels torg - ifall det går bra återkommer jag med den.

1 kommentar:

Anonym sa...

Angående Rättvisepartiet Socialisterna så är det en anklagelse som saknar grund. Går att läsa mer på:

http://rsgoteborg.wordpress.com/2009/01/21/360/

och http://www.socialisterna.org/sv/2/1/3784/