lördag 24 januari 2009

Bolivia och litium - en utvecklingshistoria?

Jag läste en artikel om Bolivia och litium. Det är ju så att USA och resten av världen måste bort från bensinmotorns terrorvälde, och elbilar är ett alternativ. Batterierna innehåller litium, och intressant nog finns hälften av Jordens litiumtillgångar i Bolivia. Och här kommer en liten detalj som visar att president Evo Morales tänker rätt: när bilfabrikanterna kommer kutande för att köpa upp litium säger han stopp! Stopp och belägg, vi skall tillverka de där batterierna här i Bolivia!

Nu verkar detta inte falla artikelförfattaren på läppen - här skall USA blir fritt från oljeberoende och elaka oljeleverantörer men hamnar i klorna på en elak litiumleverantör i stället - men det kan vi ta lätt på. Det är smart för Bolivia att gå upp några steg i produktionskedjan och inte bara vara råvaruleverantör. Det är faktiskt en sak som vårt svenska snille Christoffer Polhem påtalade redan i början av 1700-talet, nämligen att det är ekonomiskt dumt att exportera råvaror billigt och sedan köpa tillbaka färdigprodukter dyrt. Vill man vara fattig skall man hålla på på det sättet, vill man bli mindre fattig skall man bryta sig ur beroendet av råvaruförsäljning.

Det är bara att hoppas att Bolivia kan få in teknik och tekniskt kunnande för att sätta igång.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Nejmen sa Polhem det?

Här är en annan författare som har skrivit mycket bra om saken: http://www.othercanon.org/board/about-Reinert.html

Björn Nilsson sa...

Han skrev det! Läs bandet med hans Nationalekonomiska och politiska skrifter som kom ut för bortåt femtio år sedan tror jag. Där skäller han mycket på Sveriges beroende av råvaruexport och import av färdigvaror. Fast man måste orka läsa tidig 1700-talssvenska.

Reinert verkar vara produktiv. Ännu en författare man väl inte hinner med att läsa!

Marius S sa...

Polhem var inte dum men det är farligt att säga att det skulle vara "rätt" utan förbehållning. Mycket beror på vilken infrastruktur och kunskap som redan finns tillgänglig.

Hur duktig är man på batterier i Bolivia? Produkten ska ju helst vara konkurrenskraftig.

Björn Nilsson sa...

Jag har ingen aning om hur mycket teknik som kan behövas. Men finns det kunskaper till salu någonstans, och en första påse pengar hos bolivianerna för att få igång driften, borde ekvationen inte vara omöjlig att lösa. Jag antar att en del stater i regionen är redo att samarbeta på jämlik fot med Bolivia om det blir allvar med produktion, kanske inom ramen för Mercosur. Det är ju heller inte omöjligt att en del stater i Asien som har pengar och kanske till och med en del tekniska kunskaper själva är villiga att gå in i ett samarbete med Bolivia. Kina exempelvis. Brist på kunskaper och infrastruktur kan vara ett problem i början, men det är ju ett hinder som alla stater som vill utveckla sig måste övervinna. (Har för övrigt för mig att Polhem hade resonemang om kunskaper och marknadsorganisation också, så jag håller på honom!)

(Skogsstjärna förresten?- jag tycker det ser ut som gamle Zapata på bilden!)