lördag 31 januari 2009

Foton för användning


Det här är huset där tidningen Dagen kommer till. Låg inte redaktionen på Surbrunnsgatan en gång i tiden? Nåväl, skulle man fråga mig skulle jag säga att "det här är ju gamla snickeriet på L M i Kransen". För det är just vad det är: L M Ericsson hade ett snickeri med riktiga snickare som kunde göra fina arbeten i trä, och de fanns i det här huset på 1970-talet. Jag var där någon eller några gånger när det var snickeri.

Jag antar att det var därifrån som jag kontaktades för användning av ett foto som jag lagt upp på bloggen. Och dagen därpå fanns det i Dagen!

Trodde att denna förfrågan var en engångsföreteelse, men häromdagen var det Piratpartiet som hörde av sig och undrade om det gick bra att använda en bild. Och det var OK för mig. De gillade tydligen ett av de foton jag tog under den historiska manifestationen på Medborgarplatsen 31 maj förra året.

Vad lär man sig av detta, generellt? - Ja, att om någon tidning eller organisation hör av sig för användning av mina foton är jag inte omöjlig med det om syftet verkar rimligt. När jag tänker efter, fanns inte en av mina bilder med i något flygblad från Vänsterpartiet också?

7 kommentarer:

Anonym sa...

Än bättre blir det om du släpper dina bilder fria, under exempelvis en Creative Commons-licens. Så behöver inte folk kontakta dig och fråga, utan vet exakt vad du tillåter.

Björn Nilsson sa...

Oops, jag vet inte ens vad en Skapande Allmänningslicens är för något ... Och jag antar att de flesta vanliga "kreativa" användare tycker att bilder som ändå är ute på bloggar är lovligt byte, medan organisationer och tidningar tycker att de borde fråga. Och när de gör det får jag ju redan på vad som händer med bilderna, och det är ju kul. (Men vad är en sådan där licens egenligen ...?)

Anonym sa...

Creative Commons är en slags upphovsrättslicens. I korta drag medger släpper du vissa av dina upphovsrätter genom att släppa dina verk fria under den upphovsrättslicensen (istället för "All Rights Reserved" som allt som skapats är av default är det alltså "Some Rights Reserved". Nu, när du inte använder en fri licens, är det olagligt att använda dina bilder utan uttryckligt tillåtelse från dig. Men om du släpper de fria under exempelvis CC-BY, låter du folk sprida och förändra dem (CC-BY kräver dock två saker: attribution, dvs att folk anger att du är upphovsrättsinnehavaren, och angivande av licensen, typ en länk till http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/). http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/ är information om just CC-BY, den friaste av de olika Creative Commons-licenserna. Läs mer på creativecommons.org.

Det enda du behöver göra - mig veterligt - för att släppa en bild eller en text under CC-BY, är att skriva "Licensierad under CC-BY", med länk till http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/.

Björn Nilsson sa...

Jaha, tack för snabblektionen!

Anonym sa...

Varsågod. Jag blir väldigt glad om du släpper dina bilder fria, så att andra får sprida dem.

Anonym sa...

Jag har precis lagt din inmatning till mina favoriter. Jag tycker verkligen att läsa dina inlägg.

Björn Nilsson sa...

Tack för uppskattningen!