lördag 24 januari 2009

Homo floresiensis - vår äldre släkting?


Här sitter forskaren dr Baab och knackar en modern människa på skallen. Vågar nästan satsa en femma på att lådorna i bakgrunden är fulla med gamla ben de också.


Kommer du ihåg den lilla människoliknande knatten vars benrester hittades på ön Flores i Indonesien år 2003? Det utbröt en milt sagt livlig vetenskaplig diskussion: var det en ny art på det mänskliga släktträdet som upptäckts, eller handlade det om vanliga men småväxta människor, eventuellt med sjukliga defekter som gjorde att skallarna blev väldigt små? Jag tror en del forskare hann bli ordentligt sura på varandra under de följande åren.

En sak som gör den här frågan extra spännande är att Homo floresiensis (vetenskapliga namnet) fanns under ganska sen tid. Arten är dokumenterad från 95.000 till 17.000 år före vår tid enligt den här artikeln. Vad forskare nu kommit fram till genom att mäta en Flores-skalle är att den påminner inte om hur våra moderna kranier ser ut, utan mer om släktingar till oss som levde för 1½ miljon år sedan.Här har vi en äkta knatte från Flores, med en del av vetenskaparnas mätningar inlagda.

Det kanske inte är möjligt att få ett definitivt svar, men i dagens läge verkar de som anser att Homo floresiensis är en egen art av för-människa har överläge. Och i så fall fanns det en nära släkting till oss levande på denna jord när neanderthalarna hade dött ut. Fascinerande.

Inga kommentarer: