lördag 10 januari 2009

Vi var inte tysta

Till den uppfordrande frågan Står du tyst? kom ett rejält svar från Stockholm idag. Det var inte tyst, och det var många röster som hördes. Och talare som ropade "idag är vi alla palestinier". Idag var Stockholm inte långt från Gaza.

Hur många var det som mötte upp på Sergels torg och sedan marscherade iväg till den israeliska ambassaden på Östermalm? Vet inte. Tiotusen gissade en demonstrationsveteran. Jag tyckte det lät mycket men sedan ropades den provisoriska siffran åttatusen ut - för att en stund senare bli mer officiell: tolvtusen.

Det här måste vara en av de största demonstrationerna som hållits i Stockholm och därmed ett rejält nederlag för Israel, israellobbyn och de politiker som helst inte vill komma ut i den här frågan. Lägg till detta demonstrationer Jorden runt så kan man notera att Israel har allt svårare att hävda sig i propagandakriget - det kan ju faktiskt bero av att Israel är ansvarigt för palestiniernas lidanden och att Jordens folk har allt svårare att acceptera detta. Man är trött på israeliska representanters eviga ljugande och oförskämda påhopp på folk som vågar kritisera vad de har för sig.Det tycks pågå en jättedemonstration i London också - bilder och videoklipp finns här.


Jag tog en massa bilder. Här är några. Klicka på dem så blir de lite större!Hetzbollah-ledaren Hassan Nasrallahs fryntliga nuna. Sergels torg var nästan fullt när jag kom dit tio-femton minuter innan mötet skulle börja. Snart blev det fulltDet som ser ut som oregelbundna svarta fläckar är i själva verket hål i duken för att släppa igenom eventuell motvind. Nu var det bra väder, ingen nederbörd, ingen störande vind.Här är en färg som man kanske kan kalla shia-svart?Symboliska kistor. I Palestina är kistorna verkligen inte symboliskaKraven på att såväl Israel som ockupationen upphör blir allt starkare. Tvåstatslösningen kan betraktas som överspelad, den kan inte fungeraEn vänsterbanderoll. Jag skulle tro att det här var en väldigt blandad demonstration vad det gällde politiska och religiösa åsikter. När bomberna faller finns det anledning att lägga vissa diskussioner åt sidan. Etiketterna må skifta, vi är ändå människor. Vi har samvetenOch här följder några bilder som från olika håll visar hur jädrans mycket folk det var nere på "plattan" och runt Sergels torg.Det var flera än jag som kämpade med kameran i vimlet

Det var någon banderoll där man blandat davidsstjärnor och hakkors, och den fick plockas bort. Men att sätta denna nazi-symbol på Israels obehagliga utrikesminister Zipi Livi gick tydligen bra. Från flera talare framfördes åsikten att de israeliska ledarna borde skickas iväg till den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag.Någon hade hängt upp foton från kriget"Dumma" var verkligen ordet!Bakom soptunnan en man som borde placeras i en sådan själv: Egyptens korrupte president Mubarak. Gazas motståndskamp kanske sopar bort honom också om han inte passar sig jäkligt nogaSå vällde demonstrationen iväg från Sergels torg, nedför Hamngatan. Jag trodde jag var ganska långt fram och raskade på för att kunna ta en bild av täten, men den hade hunnit iväg för långt. Så jag inrättade mig i ledet igen.
Skor har blivit en ny populär symbol, en tingest som kan kastas på dumma makthavare. Visserligen kan man pricka dem med tårtor, men det kanske smakar gott vilket skor aldrig torde göra.Där är Historiska muséets fasad, och någonstans till vänster döljer sig Israels ambassad. Här blev det också fullt med folk, med tal och talkörer. Ett par flaggor brändes och det var några smärre uppträden med folk som kastade saker och smällde av några raketer. De fick flera rejäla tillsägelser. Undrar om deras upptåg skall bli huvudnyhet när "gammelmedia" skriver om det här i morgon?


4 kommentarer:

Isak BK Aasvestad sa...

"Det här måste vara en av de största demonstrationerna som hållits i Stockholm och därmed ett rejält nederlag för Israel"

HAHAHA!!! Jag tror du övervärderar Sveriges och svensk vänsters betydelse rejält!

Björn Nilsson sa...

Den som vet vilket grepp de proisraeliska grupperna under många år hade på den svenska opinionen skulle aldrig häva ur sig något sådant. Av fotot framgår att du knappast kan ha upplevt den tiden när Israel kunde säljas som ett gott socialistiskt land till den huvudsakligen socialdemokratiska befolkningen, medan "araberna" bara var något konstigt "flyktingproblem" som de hade orsakat själva. Finns något av detta kvar idag? Är det möjligt för ahlmarkarna att bedriva karaktärsmord mot folk som vågar kritisera Israel längre?Israel som "vänsterprojekt" är stendött både inom och utom landet. Demonstrationerna är inte inte vänster eller höger eller religiösa, de är mänskliga. Sverige tiger inte, världen tiger inte.

Björn Nilsson sa...

Ett förvirrat svar (?) ströks. Den här killen behöver nog växa till sig litegrann och fråga sina palestinska kompisar i Gaza och på Västbanken om vad som verkligen händer.

Björn Nilsson sa...

En person som inte ens klarar av att följa den israeliska mallen för propaganda till bloggare (man börjar faktiskt med att berömma, inte häva ur sig dumheter!) har försökt ta sig in här. Men via mdereringen hamnade försöket i den elektroniska sophögen. Personen rekommenderas mer sympatiskt inställda mottagare för sin propaganda, exempelvis Sverigedemokraterna eller någon annan organisation som funnit att islamofobi är bekvämare i dagens läge än judehat. Hur det ser ut i morgon är en annan sak.