fredag 23 januari 2009

Israelisk oro för krigsbrottsåtal - den nya världen

Angående Israel och fosforbomberna skriver engelska The Economist i en analys av krigets resultat för israelernas del:

But it [den israeliska armén] has imposed strict censorship on the names and photographs of field officers who took part in the fighting, for fear they may be indicted or arrested on war-crime charges in foreign countries in the future.


Världen förändras. Det är kanske tid att de som dirigerar Israels politik och militär också inser det. För några årtionden sedan hade man nog kunnat släppa både det ena och det andra över palestinska läger och kommit undan med det därför att händelserna inte dokumenterades, eller blev kända först långt i efterhand via långsamma nyhetskanaler när världsopinionen blivit upptagen av något annat.

Idag är läget annorlunda. Finns det folk med möjligheter att fotografera krigshandlingar och övergrepp, kanske ta upp film, och de sedan kan få iväg några bilder ut på nätet - då kan hela världen beskåda eländet efter några minuter. Och därmed har nyhetsblockaden brutits. Politikerna i Israel kan skrika högt, skriken från de sönderbrända och söndertrasade människorna i Gaza, och skriken från deras anhöriga, kommer ändå att höras högre.

Snabbhet är viktig. Hade nyheten om Song My-massakern i Vietnam omedelbart blivit världskänd hade nog inte förövarna kommit så billigt undan (och de amerikaner som stoppade mördandet kanske hade fått en bättre behandling). Massakrerna under Koreakriget har blivit kända först under senare år i väst, när det är för sent att straffa någon. Man kan nog hitta många fler exempel från krigen efter 1945 där västvärldens soldater slaktat besinningslöst men ändå kommit undan för att de kunnat dölja sina brott.

Men vad det gäller Gaza är läget annat. Nu är bildbevis på de israeliska bombningarna ute på nätet och de går inte att stoppa, de kom ut omedelbart efter händelserna, och de ansvariga i Israel är nog inte dummare än att de förstår att det här är svårt att slingra sig ur. De måste försöka gömma sig.

Att försöka lägga ut israelisk moteld genom att visa vad de små palestinska raketerna åstadkommit verkar bara ömkligt om man jämför med blodbadet och ödeläggelsen i Gaza. Det är bara att jämföra bilder, filmer och vittnesmål. Åtal för krigsförbrytelser kan verkligen bli en realitet. Man har en skara bloggare och andra som skall försöka försvara aktionen mot Gaza, men den opinion som byggs upp där verkar inte vara av så hög kvalitet. När världen kan se vad som händer är det faktiskt svårt att skapa en helt annan berättelse. Det är viktigt, vi är i en ny värld nu. Snart återstår bara skurkarna och knäppgökarna som försvarar den gamla. Det känns som ett fönster håller på att slås upp, frisk luft kommer in och unkna gamla odörer vädras ut! En ny värld!

----

Tillägg: här en artikel från engelska Telegraph som berättar mer om ansträngningar från olika håll för att sätta fast israeliska officerare för krigsbrott. Om västvärlden verkligen vill visa någon sorts moralisk ryggrad får inte det här slarvas bort. Då kommer bara de fullständigt kompromisslösa terroristerna att ropa "det var ju vad vi sa, dom kommer aldrig att ge oss någon hederlig chans att få rättvisa, nu bombar vi några civila igen!" Är det så vi vill ha det?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Björn skriver:
Då kommer bara de fullständigt kompromisslösa terroristerna att ropa "det var ju vad vi sa, dom kommer aldrig att ge oss någon hederlig chans att få rättvisa, nu bombar vi några civila igen!" Är det så vi vill ha det?

Dessvärre tror jag att det är precis så ansvariga politiker i USA och Israel har velat ha det. Vad Obama vill återstår att se.

Dels vill Israel provocera palestinier att begå vad man kallar "terrorhandlingar", dels ville även USA ha sådana, fast helst i Europa eller annorstädes, just för att få sina egna befolkningar med sig i attacker, för Israels del på palestinier, så att regimen kan ta ladet, bit för bit tills de har sitt Storisrael, för USA:s del så att de kan ockupera och kontrollera oljeländerna, förmodlligen för att förhindra att Kina och Indien får för mycket att säga till om om oljeresurserna.

De har inget hundraårigt "krig mot terrorister" att legitimera sina koloniala aktioner med om det inte begås några "terrorhandlingar". Vi ser ju redan hur 9/11 inte fungerar som effektivt hot längre ex.

Detta "eviga krig mot terrorismen" är förvisso en farlig politik, men vad bryr sig stormakter om den saken, de har ju atombomberna och betraktar sig som oövervinnliga. Det är bara de egna folken som de måste vinna över, med propaganda - för sitt dödande och krigande - om olja och om andra resurser.

Björn Nilsson sa...

En viktig bieffekt av Vita husets energiplan som jag skrev om igår kan ju bli att USA tappar intresset att stödja Israel och de nuvarande arabregimerna. En ren budgetsanering alltså. De regimer som stödjer sig på USA bör känna viss oro.