söndag 25 januari 2009

En bit bort i nyhetsskuggan - Venezuela och Colombia


Här lägger Bolivias president Evo Morales sin röst

Jag skrev lite om Bolivia och dess folkomröstning om ny konstitution i föregående inlägg. Ibland brukar jag klaga över bristande kunskaper i spanska, men ett och annat går att lista ut i alla fall. Det finns en boliviansk nyhetsbyrå Agencia Boliviana de Información - Dirección Nacional de Comunicación Social. Där kunde man se att president Morales röstade fem över nio i morse, och var det hände.

I Venezuela har man den bolivarianska revolutionen som också har en nyhetsbyrå: Agencia Bolivariana de Noticias. Där skriver man givetvis också om folkomröstningen i broderstaten Bolivia, men jag upptäckte något annat intressant: Venezuelas och Colombias presidenter har mötts och förutser att handeln mellan de två staterna skall öka med 43 procent under 2009. Detta tänker man sig trots pågående finanskris. Dessutom tycks det finnas planer på en gemensam valuta för varuutbytet.Chávez från Venezuela, Úribe från Colombia - det var inte länge sedan de här verkade på gång att börja skjuta på varandra. Men nu kan de samsas på samma podium, även om de får ha varsin talarstol för husfridens skull!

Det där kan man ju kalla händelser i nyhetsskuggan, men kanske inte oviktiga ändå. Det var inte länge sedan man kunde undra om det inte var krig på gång mellan Colombia, Venezuela och Ecuador, men under politikens gapigare nivåer händer tydligen andra saker.

Den som har haft jobbigast på hemmaplan är nog Úribe från Colombia. Visserligen har en del framgångar noterats i kampen mot gerillagrupperna, men samtidigt har det politiska och militära etablissemanget, inklusive rätt många parlamentsledamöter, blivit insyltade i diverse skandaler, och det har nog skadat presidentens politiska bas en del. Vissa framgångar mot gerillan har armén fixat genom att plocka upp killar från slummen, lura dem till en annan del av landet, och så ... pang ... en dödad gerillasoldat att visa upp. Men det sprack så småningom.

Colombia var/är USA:s viktigaste bundsförvant i Sydamerika, men för inte så länge sedan var Colombia med i den enhälliga grupp av sydamerikanska stater som krävde att USA:s blockad mot Cuba skall upphöra. Och nu ökar samarbetet mellan Colombia och den stat som näst efter Cuba är mest avskydd av USA.

Frågan är om detta enbart ses som negativt i Washington? De mer klartänkta elementen där torde ha förstått att den gamla latinamerikapolitiken som USA började med redan tidigt under 1800-talet nu är död. Det interna samarbetet ökar därnere och det går inte bara att slå dem i skallen med Teddy Roosevelts "stora påk" längre - de kommer att slå tillbaka. Och så ökar de internhandeln, bygger sina regionala samarbetsorgan, och blir mindre och mindre beroende av vad dumma gringos tycker. Det kommer nog att krisa till sig då och då, men färdriktningen verkar vara klar.

Utvecklingen skall bli intressant att följa - bara jag var bättre på spanska ... !

3 kommentarer:

Anonym sa...

Så mycket rörelse, och likväl hör vi bara nåt när någon på redaktionerna med lite vilja kan tolka in att gulag, stalin och hans farfar är i antågande (obs med vilja).

skaraborgarn

Anonym sa...

Mer om detta på http://fbc.binghamton.edu/248en.htm

Björn Nilsson sa...

"Cuba is back!"