måndag 5 januari 2009

Cyberkrig

Jinge skriver om ett israeliskt försök att överbelasta "islamisternas servrar", vad det nu kan betyda. Hur skiljer man en islamistisk server från en buddhistisk, det är väl samma teknik även om ettorna och nollorna i burken skiljer sig en del åt.

Det är nog inte dessa israeliska extremister som avses i den här nyhetsposten: Extremist Hackers Declare Cyber Propaganda War in Gaza Conflict. Jag tror inte amerikaner i allmänhet vågar kalla israeler för extremister, utom när de är komplett bindgalna. Men då skall det vara komplett.

Omedelbart efter att konflikten bröt ut hackades mer än 300 israelvänliga hemsidor av islamister och försågs med anti-israeliska och anti-USA-budskap. Artikeln nämner att massvis av USA-sajter hackades av kineser 2001, och att danska och amerikanska hemsidor hackades i samband med den danska muhammedaffären. Sedan var ju arga ryssar ute och härjade i samband med statybråket i Tallinn. Kanske det var liknande historier när det var kris i Tibet strax före olympiaden - jag minns inte annat än att många kineser var förbannade då.

Vad kan man dra för slutsatser av det här? - Bland annat att datorkunskaper även på avancerad nivå i allt högre grad finns utanför västvärlden. Elektronisk propaganda och cyberkrig är inte något som de gamla makterna har monopol på. Även om det finns en del personer i Israel som är datasnillen kanske det finns ännu fler av samma kaliber idag i arabvärlden - och räknar man in den muslimska världen torde underlägsenheten vara betydande.

Eftersom västvärlden inklusive dess lilla attackhund Israel ofta har betett sig illa mot Tredje världen kan vi nog tyvärr vänta oss att det finns många därute som vill ge igen. Och då handlar det inte bara om att sabba några hemsidor, utan att försöka klippa till mot samhällsfunktioner av betydligt större dignitet. Dessutom kan datasnillena vara filippinska katoliker eller indiska hinduer eller något annat, inte bara muslimer, men hämndlystna likförbannat. Håll det i minnet. Västvärlden insåg inte att om man är stark måste man vara snäll, däremot verkar den gärna vilja komma och klaga över elaka gulingar och bruningar nu när dess makt håller på att sjunka i gruset. Ganska ynkligt! Bllir det cyberkrig mellan "oss" och Tredje världen är jag inte säker på att "vi" är givna segrare.

Inga kommentarer: