tisdag 6 januari 2009

Bloggosfären och Gaza - i Gaza.


Bloggosfären och Gaza - i Gaza. Jodå, det finns bloggare där också, men det är fråga om hur länge de kan fortsätta. Hittade en översikt här på HuffPo, och var inne och tittade på en av de angivna bloggarna, Moments of Gaza. (Bilden tog jag därifrån.)

Jag misstänker att israelerna kommer att försöka tysta de här oberoende rösterna. De har ju redan i stort sett lyckats stänga alla journalister ute från Gaza, men det finns ändå ett par kvar där tror jag. Men med den israeliska attityden kan man frukta det värsta. Idag träffades en skola full av flyktingar av granater. Ännu en gång en krigsförbrytelse. Israelerna var väl informerade om att det fanns en FN-driven skola på platsen, ändå bombarderades den. Här finns två alternativ: antingen visste israelerna exakt vad de bombade, nämligen en FN-skola full med flyktingar, eller också har man allvarliga problem i orderkedjan och skjuter mer eller mindre i blindo. Vilket alternativ stämmer bäst med pratet om "kirurgiska" bombningar?

Det är bra att de här rösterna från Gaza fortsätter att komma ut, och att de kan tala om att de faktiskt är - människor. Eller kan någon peka ut ett terroristiskt monster på bilden ovan? Tanten med slöja, har hon någon anknytning i tredje eller fjärde led till Hamas så att det är berättigat att skicka in några missiler med splitterbomber?

En bloggare som tillfälligt lägger av är Mohamed Omar. Han har inte yttrat sig så mycket om Palestina tidigare, av berättigad ängslan för hur vissa typer av "israelvänner" uppträder. Det förstår jag gott. Moralen hos den sortens människor har varit lika lågt stående som de metoder man tillgripit. Karaktärsmord har ju varit en vanlig metod, när kritiker av den israeliska politiken mot (de semitiska) palestinierna har förföljts som "anti-semiter". Men nu tänker Mohamed komma igen som palestina-aktivist, och jag tror nog att han kommer att ingå i en flodvåg av människor som inte längre skräms av "israelvännernas" oförskämdhet och rent ut sagt ondska. Den sortens människor som inte lärt sig ett skvatt från "levande historia" skall sannerligen få sig en match!

En dikt av bloggaren Paolo Pissoffi ger verkligen luft åt vreden över dessa mentalt nedgångna människor:

Det finns ingen återvändo för dem som har valt att försvara Israels massmord.
Det finns ingen återvändo.
Ni har avhumaniserat er själva
i er iver att avhumanisera offren.

Ni har valt mördarnas sida.
Och som om denna skam inte vore nog:
valt att skylla detta på offren.
Likt våldtäksmannen som skyller på den våldtagna.

Ni har gjort er själva inte bara till medlöpare här och nu.
Ni har skrivit in er i historieböckerna.

Det finns antecknat. Av er själva. Vi vet vilka ni är.

Inga ursäkter kan rädda er nu.
När krutröken lägger sig
och era samveten upplöses i bakgrunden
bär ni med er detta.
Allt medan palestinierna sörjer de sina.
Det finns nedtecknat. Av er själva.

Det finns ingen återvändo.

Vi vet vilka ni är.

Nå, en del av de där figurerna uppträder under anonymitetens täckmantel, vilket är lätt förståeligt med tanke på vad de öser ur sig, men det finns ju andra som faktiskt är ute och pratar öppet för varan: massmord och fördrivning. Några liberala riksdagsmän har visst gjort det. Men de är sjaskiga figurer, de har ju som Paolo skriver avhumaniserat sig själv genom att avhumanisera offren. Sedan finns det ju förstås de som hycklar och påstår sig vara väldigt ledsna över att oskyldiga dödas ... men inte fan låter det troligt.

Det är mörkt nu, det är kanske mörkret före gryningen. Låt oss hoppas på det. Bloggosfären kan hjälpa till att tända ljuset.

Inga kommentarer: