måndag 5 januari 2009

"Killen trodde han va cool ...

... för han hade en pistooool" rappade Latin Kings. Fanns det inte ett gäng som kallade sig Mobbade Barn med Automatvapen också? Efter min tid och kanske inga jag har lust att lyssna till, men är det månne inte den där mobbade automatpistolkillen som löper amok i Palestina, men nu i supermobbarens roll och tror att han är cool? Från mobbad till mobbare, kanske inte en ovanlig utveckling. Man kan förstå den, men sannerligen inte acceptera att oskyldiga människor blir drabbade av det tidigare offrets önskan att ta ut hämnd. Och det allt mer gälla tonläget från de personer som försvarar Israels politik kanske antyder att det finns ett dåligt samvete som gnager någonstans: Vi vet att det vi gör är fel, men vi föredrar att inte bli påminda om det, om vi skriker högre kanske tvivlen inte hörs ... .

(Sedan finns ju de religiösa galningarna förstås, som evangikala kristna grupper huvudsakligen från USA som förläst sig på Uppenbarelseboken och är förhoppningsfulla om att Domedagen skall kunna provoceras fram med hjälp av Israel - de tycker ju inte att det här är fel.)En snöig bänk vid Värtan. Inte läge att sitta ner och titta på utsikten just nu, trots att titta på är det mesta vi kan göra i denna förtvivlade konflikt. Dock: antikrigsrörelsen tycks vara mer alert än på länge. Jag fick nyss denna information:
Samling LÖRDAGEN den 10 JANUARI kl 13.00 Sergels Torg.
Demonstrationen går till israeliska ambassaden.Obama har inte sagt så mycket ännu (annat än en dumhet som antyder att han fick sitt hus genom att jaga bort föregående ägare under vapenhot) men man kan ju hoppas att tystnaden på sikt innebär något obehagligt för de israeliska mobbarna. Upptäcker Obama att den proisraeliska opinionen blir allt svagare kan det möjligen komma en öppning, men det kan också vara för sent ur USA:s synpunkt: hanteringen av Gazakrisen är bara en av flera anledningar till att egyptierna är förbannade på Mubaraks regim, och skulle den falla så ligger USA:s Mellanösternpolitik i spillror. Vill man verkligen, när saken ställs på sin spets, stödja den nuvarande israeliska regimen även om det innebär att en av de viktigaste klientstaterna i området går förlorad?
Är det lågorna från bränderna i Gaza? Nej, bara lågt liggande moln och morgonsol vid Stora skuggan på Djurgården. Men det grådystra ljuset och det olycksbådande röda skenet passar väl in i dagens stämning.

Inga kommentarer: