torsdag 1 januari 2009

Krigsförbrytelser

Att bomba sjukhus är en krigsförbrytelse. Samma sak gäller skolor, ambulanser, kyrkliga inrättningar, vanliga civila bostadshus utan militär betydelse. Ändå sker detta i Gaza. Israelerna skyller på att hamasmän gömmer sig på sjukhusen som läkare eller sjukvårdare, eller att det finns bomber i kyrkor och moskéer. Varför accepteras en sådan "förklaring" utan mycket kritiska frågor? Journalister med källkritisk träning borde ju riva en sådan "förklaring" i småbitar på nolltid. Är den inte samma sak som att israelerna i praktiken säger att "vi ger fan i att det är krigsförbrytelser, vi bombar var vi vill och sedan skyller vi på att det var hamasfolk där, vi vill egentligen bara göra Gaza obeboeligt genom att bland annat döda så många läkare som möjligt oavsett vad de är för ena men påstår vi att de är med i hamas är det väl alltid några idioter som går på det".

Vad man kan hoppas på är att det underifrån, bland annat från detta medium - bloggosfären - byggs upp en opinionsstorm som inte ens Israels smartaste spindoctors klarar av att avvärja, så att krigsförbrytarna avslöjas och isoleras. Och kanske till och med en dag får svara för sina handlingar inför en krigsförbrytartribunal.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Det påminner mig om en iakttagelse jag gjorde i Thailand på 70-talet:

Det var undantagstillstång i stora delar av landet, och när armén eller polisen dödat någon, så ursäktades det med att det var en "kommunist".

Och beviset för att den döde var kommunist, var ju att man dödat honom... Det bet sig själv i svansen, så att säga, och någon process som prövade den dödes eventuella "skuld" fanns givetvis inte.

Problemet med Israel och palestinierna ligger, som jag ser det, till stor del i Washington.

Och eftersom man i Washington anser att USA står över internationell lag, kan man givetvis inte hävda att Israel måste följa regler som man själv sätter sig över.

Så länge som USA inte är berett att sätta press på Israel kommer nog desvärre allt att förbli som vanligt i Mellanöstern.

Björn Nilsson sa...

Tack, det sitter bra med kompletterande kommentarer.

För någon månad sedan fick vi veta att militären i Colombia plockat upp fattiga ungdomar och skickat dem till andra delar av landet där de så småningom uppenbarades som döda medlemmar i gerillan. Det var väl många som svalde det tills något av offren blev igenkänt av en anhörig. Och många går väl på sådana knep också, allrahelst som medias faktakontroll inte är den bästa.

Israelerna gjorde bort sig i södra Libanon 2006. Gör de bort sig igen i Gaza 2009 kanske det blir mindre angeläget för USA att till varje pris stödja dem. Angående hur man hanterar internationell lag har Obama kanske ett halvår på sig att visa vad han tänker göra. Som statsvetare kan han i alla fall inte påstå att han inte begriper vad det handlar om, antar jag. Men är USA berett att ta hur många smällar som helst för att rädda israelerna? Om opinionen i USA börjar svikta kan saker hända ganska snart.

Anonym sa...

Konstigt att Israel behöver bomba civila mål när de skulle kunna slå till mot hamas direkt istället!

VARFÖR?

Kan det finnas fog för att hamas faktiskt använder sina egna kvinnor o barn som mänskliga sköldar?

Jag bara frågar, varför bombas inte hamas utan civila mål?

VARFÖR?

Detta faktum att de dödade civila ger så oerhört dålig PR för Israel!

Kan man tänka lite själv så inser man nog att hamas faktiskt handlar cyniskt mot sina egna!

Jag tycker absolut inte att det är rätt att civila dödas av Israel!

Det måste få ett slut!

Kanske skulle hamas komma upp ur sina hålor och ta den strid de förespråkat så länge?

Nu har de snart fått igång den storskaliga konflikt de längtat efter!

Kanske den blev för brutal för dem, och de gömmer sig sina mänskliga skyddsrum?

För SIN EGEN säkerhets skull!

De vet ju att Israel ogärna dödar civila palestinier, det ger så dålig PR!

Och dålig PR för Israel är precis vad hamas vill ha!

Tänk själv! Det finns ett samband!

Björn Nilsson sa...

Jaja, det har vi hört länge: dumma, dumma infödingar som inte bara kommer fram och låter sig slaktas ned av vår högteknologi så vi kan få utropa oss till segrare och berätta för alla hur fina och civiliserade människor vi är!

Vore det inte bättre att de "modiga" bombflygarna (och deras militära och politisk chefer) kom ut i ljuset för att slåss som män? Eftersom palestinierna inte har luftvärn riskerar den israeliske bombfällaren eller helikopterpiloten i stort sett ingenting. Israelerna skiter väl i Hamas (som de var med om att dra igång för att störa PLO), de vill jaga bort palestinierna för att få sitt eget lebensraum, och funnes inte Hamas skulle de hitta på en annan ursäkt.

Anonym sa...

Herr Nilsson talar om den enda demokratin i området! Israel!

Resten är dikturer!

Försvarar du dessas strävan att utrota den lilla lilla demokratin som finns där som en ö.

Ababer och palestinier har faktiskt si så där 400 gånger med land!

Du försöker göra nån sak av ett "storisrael"
HA HA ! Vakna!

Björn Nilsson sa...

Du kanske skulle nyktra till och kolla stavningen innan du kommer och larvar dig. Du kommer inte in här en gång till med såna här dumheter. Alla vet att demokratier är i fullt stånd till att begå handlingar som är i närheten av folkmord, och Israel är inget undantag. Demokrater har inte större rätt än andra att fara fram som busar.

Anonym sa...

Undrar lite hur det skulle bli om hamas och Iran tog över hela Israel, så som är deras målsättning.

De skulle först fördriva alla judar.... OCH ALLA andra "otrogna" också!

Även "vänsterfolk" som är så bra stödtrupper annars skulle drabbas! De är ju inte muslimer av den "rätta sorten"! Nej, då skulle smekmånaden vara slut!

-Men VI som hejar på er hamas!
-Och på Irans mullor!
-Och hisbollah!
-Vi vill ju gemensam sak med er!
-Bort med Israel!

Sharia-lagar med halshuggningar och stympning av händer osv skulle bli rättsväsendets maktspråk, i ett hamas-land! Ett nytt taliban-styre!

Alla fri-och rättigheter skulle dras in! ALL opposition skulle kväsas med våld! Grannländer som inte underordnar sig skulle attackeras skoninglöst! Länder runt om kring skulle införlivas i "stor-hamas-land"

Osv osv.....

Hur många på denna blogg vill se denna utveckling ske?

Att ge bröd till folket var ett bra PR trick från hamas sida, men sedan skulle det bli andra bullar.....

Nej tack hamas! Kryp ner i era hålor igen! Jag tror INTE att det nånsin blir så!

Hoppas verkligen att fler inser vilka som igentligen hotar en fredsprocessen i regionen!

Kära kamrat! Glöm ditt israelhat för en stund och beakta vilka krafter DU vill skall vinna!

Jag har läst i Bibeln om den sista striden mot landet Israel. Ganska märkligt att det faktiskt börjar gå mot det som beskrivs bla i Uppenbarelseboken!

Och du stopp, innan du skriker dig hes!!

Här är det är fritt för var och en att läsa Bibeln och tro på det som står där!

Vi har ju inte hamas-styre här!

Kan det verkligen gå som det står där? Vi får se! Frofetior har ju slagit in förr! Tex att lilla landet Israel finns idag!

Plus mycket annat!

Spännande!

Anonym sa...

Demokratierna Storbrittanien och Frankrike begick en hel del övergrepp i sina avslutande kolonialkrig under 1950-1960-talen. Bland annat mördade Frankrike 45000 algerier under förevändning att de var "fascistiska provokatörer" samtidigt som generaler som Thorez skröt om segern över fascismen efter andra världskriget. Med sådan argumentation som Israel kör med kunde fransmännen ha behållit Algeriet, berberna och araberna hade ju andra länder i Nordafrika med större sammanlagd yta de kunde ha bott i!

Björn Nilsson sa...

Iran har ju inte ens fördrivit sina egna judar, pukko! Det finns en judisk representant i iranska parlamentet. Skit i bibeln och studera verkligheten i stället. Att avveckla Israel som stat är inte konstigare än att avveckla rasisternas Sydafrika som stat.

Anonym sa...

Det finns bara en sak som Hamas värdesätter mer än döda judar: döda palestinier. Det ser smaskens ut i propagandafilmerna som skickas ut från ett Gaza som har tagits som gisslan av terrororganisationen Hamas. Problemet är den islamistiska politiska ideologin. Gazaborna ÄR Hamas gisslan. Hamas är verktyget. De civila i hela området offras på Teheranmullornas altare.

Björn Nilsson sa...

Om Hamas är så glad i döda palestinier borde man väl ta värvning hos israelerna - eller menas det att de i själva verket fortfarande jobbar för Israel? Eller består israeliska krigsmakten av förklädda hamasmän?

Det är inte shiiterna i Teheran utan de sunnitiska wahabbiterna i Saudiarabien som stoppat in pengar hos sunnitiska Hamas. Saudi-regimen är allierad med USA. Hur tolkar man det?