måndag 19 januari 2009

Vem bryter eldupphör-avtalen?

Det var ett skämt i den gamla tidskriften Mad. En bild av Adolf Hitler och texten "skulle ni köpa en begagnad bil av denne man?" Svaret gavs också: "Ja, men jag skulle inte underteckna en nonagressionspakt med honom." Vad kan det tänkas ha att göra med det följande?

Enligt Nancy Kanwisher, Johannes Haushofer and Anat Biletzki från MIT, Harvard och Tel Aviv:

... it is overwhelmingly Israel that kills first after a pause in the conflict: 79% of all conflict pauses were interrupted when Israel killed a Palestinian, while only 8% were interrupted by Palestinian attacks (the remaining 13% were interrupted by both sides on the same day). In addition, we found that this pattern -- in which Israel is more likely than Palestine to kill first after a conflict pause -- becomes more pronounced for longer conflict pauses. Indeed, of the 25 periods of nonviolence lasting longer than a week, Israel unilaterally interrupted 24, or 96%, and it unilaterally interrupted 100% of the 14 periods of nonviolence lasting longer than 9 days.

Det har ju varit mycket prat om raketbeskjutning från Gaza. En av författarna till synpunkterna ovan skrev en artikel där följande israeliska diagram förevisades:


Vi ser en tid av intensiv (och ineffektiv) beskjutning från Gaza som minskade till en obetydlighet, varpå det hela brakade loss igen. Hade blockaden av Gaza upphävts och Hamas erkänts som en legitim samtalspartner kanske det hade varit ettor i statistiken i november och december också? Eller ingenting alls? Men israelerna var för upptagna med att försöka slå ut Hamas för att tänka åt det hållet, och i stället har man nu en situation där man (alldeles som i Libanon) har stärkt den part man tänkte försvaga.

Skall vi omformulera den första frågan så här: "Skulle du köpa en begagnad bil från firman Olmert & Barak & Livni?" - Svaret till detta torde bli "ja men jag skulle inte underteckna ett avtal om eldupphör med dem!" Jag tyckte för övrigt att det sades något på radion om att de israeliska ledarna håller på att samla ihop sig inför eventuella åtal om krigsförbrytelser som kan komma från olika håll. I Warszawa 1943 använde tyskarna eldkastare mot de judiska motståndsmännens bunkrar. I Gaza användes fosforbomber i bostadsområden. Undrar hur en domstol ser på detta? Är det någon principiell skillnad?

5 kommentarer:

Anonym sa...

"I Warszawa 1943 använde tyskarna eldkastare mot de judiska motståndsmännens bunkrar. I Gaza användes fosforbomber i bostadsområden. Undrar hur en domstol ser på detta? Är det någon principiell skillnad?"

Svaret på frågan måste naturligtvis bli nej, det är definitivt ingen principiell skillnad.

Björn Nilsson sa...

Jag förmodar att vid en eventuell rättegång kommer försvarsadvokaterna att utveckla den mest fantastiska retorik för att påvisa skillnaderna!

Anonym sa...

Beträffande diagrammet - kan någon sammanställa det med antal dödade palestinier? Jag är så nyfiken på hur perioden juli-oktober är i jämförelse med övriga månader.

Björn Nilsson sa...

Ärligt talat . jag har ingen aning. Vet bara att under långa tider efter 1948 var det i stort sett bara palestinier som dödades. Det var först när det började bli israeliska dödsfall pga palestinsk motstånd som omvärlden började uppmärksamma att det hände något otrevligt. Men antalet palestinska offer har alltid varit högre.

Finns det möjligen någon läsare som vet var statistiken finns både vad det gäller döda och skadade palestinier och israeler för den efterfrågade perioden - för jag är tämligen säker på att de siffror som efterfrågades finns någonstans.

Anonym sa...

Shin Bet och IDF är de bästa ställena för statistik. Det var i huvudsak Judea och Samarien (Västbanken) och Östra Jerusalem som hade problem mellan Juni och November. Orkar inte kolla igenom rapporterna just nu dock. Men vad jag kommer ihåg från minnet så var det värre och dödligare där, dessutom så dödades Palestinier. Gaza rörde inte Israelerna före 4 nov.

Börja med www.shabak.gov.il/English